Плевнелиев: България е в Топ 5 на икономиките за 2015

0
Плевнелиев отчете два основни двигателя на българския експорт
Плевнелиев отчете два основни двигателя на българския експорт Снимка: Булфото

България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г.

Страната остава стабилна, каза президентът на България Росен Плевнелиев на среща с бизнеса. "Изпращаме една напрегната и динамична година за света. Преминаваме през период на световни турболенции, рекордният брой кризи и взаимодействието между тях правят международната среда несигурна и непредсказуема", заяви още държавният глава.

По думите му България остана стабилна, въпреки неспокойния, по-опасен и непредсказуем свят на тежко противопоставяне между глобални и регионални цели, конвенционални и хибридни войни, замразени конфликти, провалени държави, терористични атаки, природни бедствия и невиждана миграционна вълна.

Според Плевнелиев, въпреки рисковете, българската икономика се развива добре и фактите за 2015 г. го доказват - 2,8% ръст на икономиката, 12% ръст на експорта, 40% ръст на чуждестранните инвестиции, 2,8 млрд. лв. ръст на приходите в бюджета. Дефицитът намаля чувствително до 2,6% от БВП, безработицата падна до най-ниското ниво от 2009 година насам, брутният външен дълг на страната също намаля до около 80%, държавният дълг е под 30% и е третият най-нисък в ЕС, изтъкна той.

По думите му миналата година сме записали и най-добрия резултат в усвояването на еврофондовете - постигната е обща успеваемост от 96% за първия програмен период и това е голям успех за страната.

Президентът отчете ролята на правителство и на министър- председателя за това отговорно отношение и постигнат безспорен успех по отношение на управлението еврофондовете за първия програмен период.

Плевнелиев отчете два основни двигателя на българския експорт.

"Единият е Германия. За последното десетилетия българският износ в Германия нарасна три пъти. Общият стокообмен с Германия се увеличи два пъти и достигна до рекордните 6 млрд. евро за 2015 г.", поясни той.

И добави, че икономиката ни се е преструктурирала и залог за този успех има и българската външна политика.

Според него вторият основен двигател е регионът на югоизточна Европа.

"Само за последните 5 години износът на България към региона се увеличи с 50%, а общият стокообмен на България с региона се удвои, като достигна почти 9 млрд.лв.", каза още Росен Плевнелиев.

Най-голямото предизвикателство в ЕС в момента остават бежанската криза, заяви комисарят по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан по време на десетата среща на бизнеса с правителството. Той информира, че към момента са разселени над 60 млн.души и то по консервативни данни, като около 20 милиона от тях се намират по физическите граници на ЕС.

Това, по думите на еврокомисаря, е глобално предизвикателство, което поставя на изпитание ЕС. Еврокомисарят заяви, че мащабът на изпитанието е такъв, че нито една страна не би могла да се справи сама и ЕС трябва да работи като единна държава, за да се пребори и разреши този проблем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари