Плевенската панорама - уникална с построяването на самото бойно поле

0
Тя е една от най-големите по мащаб и от най-оригиналните
Тя е една от най-големите по мащаб и от най-оригиналните Снимка: БГНЕС

Панорамното изкуство има 200-годишна история. Неговият създател и носител на патент принадлежи на шотландеца Робърт Баркър.

Първата панорама в света е направена в неговия Единбург. Плевенската е една от най-големите по мащаб и от най-оригиналните, защото е построена на самото бойно поле, разказа в интервю за БГНЕС екскурзоводът Валери Какачев.

Плевенската панорама е издигната през 1977 година в чест на 100-годишнината от голямата битка, решила изхода на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ Архитектурният проект е на двама млади по това време местни архитекти съответно 25-годишните Пламена Цачева и Иво Петров. Построена е за 11 месеца. Вътрешността е изрисувана за 4 месеца от 11 руски художници. Главен изпълнител и ръководител е Николай Василиевич Овечкин, който на место си избира двама български живописци – Христо Бояджиев и Дионисий Дончев.

Сградата има форма на пресечен конус, носен от четири стилизирани щика. Три хоризонтални пръстена символизират трите щурма на Плевен, а пръстенът с щиковете – блокадата на града. Височината на корпуса с щиковете е 47 м. Залата е осветена с 3000 крушки, които създават алюзията, че посетителят вижда в далечина на 7-8 километра. Състои се от четири зали: уводна, панорама, диорама и заключителна.

Панорамното платно е изтъкано от лен в текстилен комбинат край Москва с размери 115×15 метра. Използвани са близо 5 тона маслени бои. С него е пресъздадено най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен – Третият щурм /11-12 септември 1877 г./. Посетителят се озовава в центъра на бойното поле, на най-високия хълм край града, на позициите на турската армия между редутите “Кованлък” и “Иса-ага”. Оттук се виждат градът и заобикалящите го многобройни хълмове, атакуващите руски и румънски полкове, отбраняващите се турски части, местоположението на руското командване и на щаба на Осман паша. На този ден руси и румъни атакуват града от изток, югоизток и юг. Централно място е отредено на бойните действия на южния участък, водени от отряда на генерал М.Д.Скобелев. С художествени средства са пресъздадени драматизмът и напрежението на боя на Зелените възвишения, където руските войни щурмуват под силен вражески огън турските укрепления “Кованлък” и “Иса-ага”.

Показан е кулминационният момент, когато изчерпал всички резерви, генерал Скобелев, известен не само с военния си талант, но и с личната си храброст, сам застава начело на отряда и повежда напред атакуващите колони. След кратък ръкопашен бой, “Кованлък” е превзет, а час по-късно пада и “Иса-ага”. Турската отбрана за първи път е пробита в цялата й дълбочина и пътят към Плевен е открит. В продължение на 30 часа, без почивка и помощ, войниците на Скобелев отбиват пет турски контраатаки. На другите два участъка щурмът е неуспешен и руската армия отстъпва още на 11 септември.

Панорамата се посещава от туристи по целия свят. От откриването до момента залите са разгледани от почти 9 милиона души. В първите години след откриването най-много са туристите от бившия Съветски съюз. След това идват групи от Румъния, Израел, Турция, Уругвай, Япония, Африка. Годишно историческата забележителност се посещава от над 120 000 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари