Плащаме 10 милиона лева годишно за ненужните стикери "Гражданска отговорност"

2
​Държавата ще кара шофьорите да лепят хартиените знаци за застраховката поне до 2022 г.
​Държавата ще кара шофьорите да лепят хартиените знаци за застраховката поне до 2022 г.

Премахването на хартиения стикер "Гражданска отговорност" скоро няма да се случи, въпреки че от доста време застрахователите сами предлагат тази промяна в улеснение на водачите на превозни средства. 

Още поне година и половина шофьорите в България ще плащат за на абсолютно излишните лепенки на предното стъкло на превозното средство, което по груби сметки прави общо 7-8 млн. лева годишно. 

Комисията за финансов надзор обяви, че тепърва ще прави "задълбочен анализ" как отмяната на стикера ще се отрази на ползвателите на застрахователни услуги. "Подобен анализ би могъл да се извърши само в условията на нормална и стабилна икономическа обстановка, тоест след отпадане на кризисната ситуация, създадена поради пандемията от COVID-19", посочиха от КФН в отговор на запитване на в."Сега". И уточняват, че промяна може да се  осъществи не по-рано от 2022 г. 

Още миналата година Aсоциацията на българските застрахователи (АБЗ) предложи хартиеният знак за платена "Гражданска отговорност" да отпадне, защото вече всичко, което е свързано с тази застраховка, се прави онлайн - вкл. издаването на полиците и контролът.  Въпреки това лепенките по стъклата все още са задължителни. Стикерите се издават от Гаранционния фонд, като собственикът на колата заплаща за неудобството по 1.40 лв., а ако е избрал разсрочено плащане на 4 вноски, дава по 5.60 лева годишно за четирите лепенки. 

Полиците "Гражданска отговорност" се издават единствено чрез Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР). До нея имат достъп в реално време КФН, всички застрахователи и КАТ. Всеки сключен договор за застраховка на МПС веднага се отразява в Информационния център към Гаранционния фонд, а контролът се извършва по електронен път, посочват от асоциацията на застрахователите. 

По данни на АБЗ в момента в премията по всяка застраховка е калкулирана и цената на стикерите с единична стойност 1.40 лв. за брой. Според застрахователите собствениците на автомобили у нас ще си спестят около 10.44 млн. лева, ако напълно безмислените лепенки по скъклата отидат в историята, където им е мястото - в хартиената ера.

За самите застраховател отпадането на архаичните стикери също ще е от полза -  техните служители ще бъдат разтоварени от досадната бюрокрация, свързана с получаването, обработването и отчитането на стикерите. Без хартиените знаци сключването на застраховки "Гражданска отговорност" ще става изцяло онлайн и няма да се налага посещение на офиса на застрахователя. Ситуацията с извънредното положение, причинено от пандемията от COVID-19, допълно подкрепя смисъла и необходимостта от пълно дигитализиране на процеса по сключване на задължителната застраховка.

За премахването на стикерите обаче са необходими промени в  Кодекса за застраховане. От КФН посочват, че  техният дъблок анализ щял да обхване и необходимите нормативни промени. 

Очите на тол системата 

Необходимо е да се разгледа също така възможността за извършването на проверка за валидна застраховкаГражданска отговорност“ на автомобилистите чрез системата „БГ тол“, поддържана от Агенция „Пътна инфраструктура“, се посочва още в отговора на Комисията по финансов надзор. От там обясняват, че камерите на тол-системата трябва да следят по номера на пътнотранспортното средство не само за наличието на винетки, но и за платена  „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. "В случай на техническа възможност отново ще са необходими нормативни промени, регламентиращи процеса", казват от финансовия надзор.  От отговора на КФН става ясно, че противно на уверенията на пътната агенция, че камерите - очите на тол системата, ще виждат всичко, свързано с трафика, тепърва ще се търсят технически възможности "очите" да "виждат" дали засеченият автомобил освен платена пътна такса има и валидна застраховка. Това означава, че информационните системи на тол управлението и на Гаранционния фонд тепърва "ще си свързват жичките"  (ако цитираме бившия вицепремиер Симеон Дянков за свързването на мрежите на НАП и митниците).

Користни интереси?

Темата с премахването на лепенките, удостоверяващи платена "Гражданска отговорност", е широко коментирана от автомобилистите. "Всички разумни доводи за отпадането на стикера са ясни. Защо все още е в сила законовото изискване за него? Защото открито обслужва частни лобистки интереси на фирми и организации. Те определено предпочитат постъпленията  от цената на самия стикер вместо директния достъп на гражданите до тази услуга", е мнението на голяма част от водачите в социалните мрежи.

"Достатъчно е да се влезе в базата данни на Гаранционния фонд на адрес http://eisoukr.guaranteefund.org и да се въведе регистрационният номер или номерът на рамата на автомобила, за да се разбере има ли валидна полица "Гражданска отговорност". Всеки може да направи такава справка от лаптопа си, от компютъра си или от смартфона си", писа още през 2015 г. в "Сега".  

Посредниците

Оказва се обаче, че застрахователните брокери са против отпадането на стикера "Гражданска отговорност". "Ние сме изразили становището си до КФН, че към настоящия момент това не би била добра стъпка. Тя би довела до пренапрягане на пазара и вероятно до отваряне на безкраен брой уеб-портали за издаване на полици, които е трудно да се каже в каква степен може да бъдат контролирани. Страхувам се да не изпаднем в някакъв хаос. Представете си, ако дори един нелегален уеб-портал се появи. Стикерът и картончето, което се издава към застрахователните полици, са една допълнителна гаранция, че всяка полица, издадена от брокер, агент или застраховател, е нормална и с нея няма да има проблеми при бъдещето й използване", посочи Костадин Пеев, председател на Асоциацията на застрахователните брокери в България. 

"Аргументите" на посредниците са абсурдни - по тяхната логика трябва да се забрани цялата електронна търговия, защото може да се появи някой фалшив и крадлив сайт. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари