Пламен Стоилов инспектира събарянето на Вития мост

1

Кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов инспектира напредъка по ремонтните дейности на обектите в Русе.

Той посети на място булевард „Придунавски“ и улиците „Славянска“, „Чипровци“, „Шипка“ и „Райко Даскалов“.

Към началото на месец май, строително-монтажните дейности по бул. „Придунавски“ и ул. „Чипровци“ са завършени на близо 40%. Напредък е бил отбелязан и по обектите по градска среда, като ул. „Райко Даскалов“ и ул. „Славянска“.

„Благодарим на русенци за проявеното търпение при временно създадените неудобства. Русе заслужава инфраструктура, достойна за един съвременен европейски град и съвсем скоро това ще бъде факт“, заяви г-н Стоилов.

Новата пасарелка, която ще замени вече съборения „Вит мост“ на кея в Русе, ще бъде гавра с инвалидите, заяви Бойко Никифоров, председател на гражданско движение „Бъдеще за Русе“.

Преди време зам. кмета по строителство в Русе, Димитър Наков, отговори на въпрос за недоволството на Русенци, защо трябва да бъде съборен „Вития мост“ и на негово място да се строи нов. Той каза, че това се налага, тъй като сегашният не отговарял на изискванията на наредбата за достъпна среда за хора с увреждания.

Съгласно наредбата, наклоните на съоръженията по които минават инвалидни колички трябва да не бъде по-голям от 5 на 100 (5 см. височина на 1 метър дължина). Там, където това е невъзможно, се строи алтернативно съоръжение – асансьор.

Старият мост е с наклон 10 на сто. До тук Наков е прав. Допустимо е обаче, към сегашния мост, в неговата почти равна горна част, да бъде добавен асансьор с който хората в инвалидни колички да слизат и да се качват от крайбрежния парк. Така че освен събарянето има и друго, по-добро и по цивилизовано решение.

Оказа се обаче, че новият мост е проектиран с наклон 7 на 100, който също е над допустимата норма.

Разгънатата дължина на новият мост е повече от 350 метра и е необяснимо, какъв идиот трябва да бъдеш, за да караш инвалидите да въртят по нанагорнището това разстояние? Навярно, за зам. кмета Наков, това е нормално, но повечето Русенци мислят, че това е чиста гавра с хората с увреждания.

„Витият мост“ е спомен на цели поколения Русенци, Няма турист, който да е посетил Русе и да не се е снимал там.

На 11 септември започна подписка на местна гражданска инициатива, която предложи на Общински съвет да приеме решение, за запазването на „Вития мост“ и построяването на асансьор за инвалиди и възрастни хора.

Това за съжаление не се случи и Вития мост отиде в историята.

"Русенци, снимайте се на Вития мост, докато можете - ще го събарят!" - този призив се носеше в Русе последната седмица, след като стана ясно, че един от най-красивите мостове в България, ще бъде съборен, за да бъде построена новата пасарелка. 

Вчера кмета на Русе гордо се снима на строителния обект, където бяха погребани спомените на няколко поколения русенци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари