Пламен Киров: Това беше една мърлява процедура, отиваме към служебно правителство

0
Президентът не нарушава Конституцията, категоричен е конституционалистът
Президентът не нарушава Конституцията, категоричен е конституционалистът Снимка: БГНЕС

Президентът не нарушава Конституцията, категоричен е конституционалистът

"Президентът не е нарушил с нищо Конституцията и не може да оттегли указа си. Това беше една омазана и мърлява процедура. Отиваме към служебно правителство и предсрочни избори".

Това коментира пред Dir.bg конституционалистът Пламен Киров по повод призива от ПП-ДБ към Румен Радев да отмени изпратения до НС указ за гласуване на предложеното от Мария Габриел правителство.

"Президентът не може да си върне указа, не може и да си го отмени. Макар че президентът Плевнелиев бе новатор и в това отношение, той отмени един указ. Това са стабилни актове и те, след като бъдат издадени, могат да бъдат изменяни, но не могат да бъдат отменяни и връщани. Как да си го върне, къде да си върне - в чекмеджето на бюрото? Не става тази работа така", заяви Киров в отговор на въпрос има ли вариант президентът да отмени указа си, след като четирима от номинираните министри на ПП-ДБ подписаха декларации за отказ от предложените министерски постове.

Конституционалистът се обоснова, като разясни процедурата:

"След като кандидатът за министър-председател докладва, че е подготвил състав на кабинет, че готвел структура на бъдещия Министерски съвет, президентът издава указ, с който предлага на парламента да избере Мария Габриел. Той не издава указ, в който се съдържат имената на министри, защото те се избират от НС по предложение на министър-председателя. Затова има и две гласувания в парламента. Казано чисто формално, президентът не може да бъде винен."

Според Пламен Киров президентът Радев е направил твърде много компромиси и имал джентълменско отношение към преговарящите.

"В крайна сметка президентът в цялата тази процедура се отнасяше много благосклонно към субектите, които участваха. Първо той забави консултациите, защото от едната от политическите партии бяха на конгрес на ЕНП в Букурещ. Вместо да започнат веднага в четвъртък-петък, ги отложи за понеделник. Не ги пришпори за по 20-30 минути, даде достатъчно време за разговори предварително. Ротацията не е конституционен термин, той е термин на геометрията, но да предположим, че в случая става дума не за смяна на министър-председател, а за ново правителство, защото това е процедурата по член 99. След това президентът прояви добро възпитание и джентълменско поведение, като допусна Мария Габриел да участва заедно с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ на консултациите. Мария Габриел не е депутат от ГЕРБ, не е член на парламентарната група. Консултациите са с ръководствата на парламентарните групи. На следващото място, когато се връчваше първият проучвателен мандат на ГЕРБ, той пусна Николай Денков и Кирил Петков да присъстват, въпреки че не са членове на ПГ на ГЕРБ. Какво търсят те на връчването на проучвателния мандат на лице, посочено от най-голямата парламентарна група? При това ги чака 15-17 минути, защото закъснели и водели някакви разговори. Аз, ако бях на мястото на президента, щях да ги оставя да стоят в залата, в която се провеждат тези консултации и щях да вляза с половин час закъснение, защото те като са закъснели да отидат да получат мандата, за какво друго още ще закъснеят? Това е проява на неуважение към президента, към българския народ", коментира Киров.

Според него на пръв поглед това може да са дреболии, но те издават подхода при осъществяване на въпросната процедура.

"И в този ред на подредба на нещата стигнахме до днес. Може ли да бъдат предложени лица, които не са си дали съгласието? А и ние не знаем дали са си дали съгласието и сега в момента да ни играят някакъв цирк. Затова се подписват декларации, че са съгласни да бъдат членове на предложения състав на Министерски съвет", поясни Киров.

Запитан какви са вариантите нататък, възможно ли е Мария Габриел да подмени състава на правителството, Киров отговори:

"Имало е случаи лице, което си е дало съгласието, след това да казва "не желая" по някаква причина, може да е лична, заболяване, смърт. Тогава може, докато се стигне до пленарната процедура, да бъде подменен някой. Ама тук става въпрос за подмяна на половината от състава. Ние нямаме изначално увереност, че тези хора са си дали първоначално съгласието, пък след това са се отказали. Но знам ли, при нас винаги има първи път, не е чудно да се допусне да смени съставът. Но какво ще смени, ще сложи лица само от ГЕРБ ли? Пък доколкото видях, предложени министри от ПП-ДБ са подписали и декларации в този смисъл, че не желаят да бъдат включени в състава на такъв кабинет."

Според Киров процедурата по връщане на мандата днес е била "мърлява и омазана".

"Независимо, че тя преди това направи един дълъг увод и каза: "Ние преговаряхме и не постигнахме съгласие". Е, добре, като не си постигнал съгласие, какъв е този МС, който предлагаш? Тук остава някаква сянка на съмнение. Това беше една омазана и мърлява процедура. Разбирам, че не използвам такъв приятен литературен термин."

Конституционалистът прогнозира предсрочни избори.

"Най-вероятно утре точката ще бъде включена в дневния ред на НС, няма да изберат състав на МС и ще приключи първия опит за формиране на правителство. Това ще повлече след себе си втори и трети опит и ще се отиде към служебно правителство по новите текстове, които гласуваха в края на миналата година", прогнозира конституционалистът.

Според него президентът ще назначи служебно правителство, но тогава "ще гледаме други циркове", но тогава държавният глава вече няма да носи отговорност.

"Ще носят отговорност тези, които измениха Конституцията", заяви Киров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Йокин
    Сетили се за българския народ...ПО ГОЛЯМА,СМЕШКА,НЕ БЯХ ЧЕЛ!
  • 1
    1
    mNanuy
    Всъщност президентската институция наруши Конституцията, като тези нарушения станаха зловещ навик вече. С какво наруши Конституцията?! Като допусна при връчването на мандата да присъстват двама представители на друга /американска/ политическа сила, като въпросните лица са и агенти за чуждо влияние.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари