Пламен Димитров: Ще пипате данъците, защото ще ви се наложи да ги пипате

0
Поели сме задължение да въведем минимален корпоративен данък от 15%, каза президентът на КНСБ
Поели сме задължение да въведем минимален корпоративен данък от 15%, каза президентът на КНСБ Снимка: КНСБ

Поели сме задължение да въведем минимален корпоративен данък от 15%, каза президентът на КНСБ

На 1 януари 2024 година България трябва да въведе, както всички държави членки на ЕС и на ОИСР, минимален 15-процентен корпоративен данък за големите корпорации, които оперират в държавите членки на ОИСР. Това е задължение, което сме поели, не знам защо се пропуска в момента, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на БНТ.

„Не знам защо всички политици заявяват „няма да пипаме данъците“ – вие ще ги пипате, защото ще ви се наложи да ги пипате“, заяви Димитров .

По думите му тези 15 процента корпоративен данък на годишна база са 2 милиарда лева повече пари като приходи. Нали търсим един милиард, след шест-седем месеца ще ни се наложи да го направим, каза Димитров и допълни, че така ще въведем необлагаем минимум равен на минималната работна заплата, което струва милиард и половина лева на бюджета, допълни той.

Припомняме, че КНСБ от много време настоява данъчната политика да върви към уеднаквяване – 15% ДДС, 15% корпоративен данък печалба, 15% данък върху доходите с необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Според синдиката така данъчната политика ще бъде далеч по-справедлива.

Без мерки в приходната част трудно можем да стигнем тези заветни три процента бюджетен дефицит, посочи Димитров.

На 4 май КНСБ ще обяви предложенията на синдиката за данъчна реформа на конференция по темата, съобщи лидерът на синдиката.

Припомняме, че на 16 декември 2022 година ЕС прие решение за въвеждане на минимална данъчна ставка за големите компании, опериращи в ЕС. Идеята за документа идва от инициативата на ОИСР за ограничаването на данъчната конкуренция между държавите чрез въвеждане на глобален данъчен минимум. В края на октомври 2021 г. лидерите на държавите от Г-20 подкрепиха споразумение за въвеждане на минимален корпоративен данък за мултинационални предприятия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    1
    Бизнеса
    Тоя боклук мръсен няма ли да изгние най-накрая....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари