Пламен Бобоков на среща с областния управител на Русе заедно с посланика на Украйна

1

Възстановяването на взаимоотношенията между област Русе и Одеса бе обсъдено по време на среща на Борислав Българинов и неговия екип с извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България Н. Пр. Виталий Москаленко

В срещата участваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, Вероника Гечева, която е старши експерт в сферата на регионалното развитие, почетният консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков, както и първият секретар на Посолството Ирина Козик. 

Идеята на срещата бе да се даде рестарт на възможността за икономическо развитие между двата региона, а също така да се проведат и редица съвместни културни събития. Началото бе поставено снощи с модното ревю на украинската дизайнерка на бижута Мирослава Салюк. От тук нататък освен увеличаване на търговията ще се цели и популяризиране на регионално и местно ниво на различни туристически маршрути.

Статистиката сочи, че всяка година страната ни е посещавана от няколко стотин хиляди украински туристи, като за настоящата се очаква техният брой да е около 300 000. Преди Ковид-пандемията в страната са идвали до около 475 000 души. Не така стоят нещата обаче с българите, избрали да отидат в Украйна. Средно по около 27 000 нашенци посещават страната с най-голяма българска диаспора зад граница. Точно затова украинците обмислят да привличат българите с уникални по рода културни турове.

Тяхната специфика ще се изразява в това, че освен географски забележителности, църкви, манастири и други сходни културни обекти посетителите ще могат да дегустират и типична за тези географски ширини кухня. Освен това те ще се докоснат до бита на украинския народ отблизо.

Българинов заяви, че България също трябва да остане водеща туристическа дестинация за Украйна и повече украинци да посещават не самото морето и планините, но и други места в страната. Именно по тази причина екипът на Областната администрация работи за създаването на интегрирани туристически маршрути, характеризиращи се с последователност и пълнота.

Освен с Одеса, партньорство се обмисля и със Запорожка област. До края на годината се предвижда провеждането на двустранни срещи, които да доведат до реални резултати и подновяване на сътрудничеството на регионално ниво.

От Областната управа в Русе са готови и да споделят опит по предсъединителните процеси в страната, така че да подпомогнат ускореното влизане на Украйна в Европейския съюз. По-точно става дума за съдействие при кандидатстване по проекти на ЕС в различни сфери като модернизация на администрацията, транспорт, здравеопазване, образование и социален сектор. Българинов сподели още, че най-сериозната антикризисна мярка са били осигурените финансови средства от ЕС по различни програми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари