Пияниците ще бъдат гонени от изборните секции

0
Въоръжени избиратели също няма да се допускат до урните
Въоръжени избиратели също няма да се допускат до урните Снимка: БГНЕС / Архив

Хулигани с поведение, накърняващо добрите нрави, както и въоръжени лица трябва да се гонят от секциите.

Такава инструкция се дава до членовете на СИК в методическите указания до тях, подготвени от ЦИК във връзка с предстоящите в неделя избори за президент и референдум. Освен с оръжия в изборните помещения не бива да се допускат и хора с други предмети, които са опасни за живота и здравето на гражданите, съобщава „Монитор”.

Гласоподаватели във видимо нетрезво състояние, които се държат неприлично, също ще бъдат гонени.
 
В указанията членовете на СИК се подсещат, че в тъмната стаичка се допуска само по един избирател, освен в случаите, когато той се нуждае от придружител заради увреждане. Неграмотността обаче не е основание за това, изрично подчертават от ЦИК.

Самите кабини за гласуване пък трябва да са с плътни завеси, така че да не позволяват да се вижда през тях избирателят. Освен това цветът им трябва да е неутрален, за да не се сметне за скрита агитация в полза на един или друг кандидат.
 
За да гласуват пък, избирателите трябва да носят личната си карта, а ако е повредена, изгубена или с изтекъл срок, със специално издадено удостоверение за това. Шофьорската книжка няма да се приема за легитимен документ за упражняване на вота.
 
Освен писмените методически указания до членовете на СИК, ЦИК е подготвила и обучителен видеоклип, в който стъпка по стъпка се разиграват всички действия, свързани с гласуването и последващото преброяване на гласовете. Урната с бюлетините за референдума в края на изборния ден не бива да се изтръсква, за да не изпаднат те от пликовете, препоръчват например от ЦИК.
 
Изборната администрация е разпратила чрез регионалните управления по образование и брошури за учениците, навършили 18 години, с указания как да гласуват и какви права имат.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари