"Писмените съкровища на Долен Дунав" разкрива библиотеката в Русе

0
РБ "Любен Каравелов" отваря врати за второто издание на едноименния литературен фестивал с богата програма
РБ "Любен Каравелов" отваря врати за второто издание на едноименния литературен фестивал с богата програма Снимка: РБ "Любен Каравелов"

Форумът, чието начало беше положено през 2021 г., се фокусира върху литературното наследство на Русе

От 11 до 14 октомври 2022 г. ще се проведе Вторият литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе.

Форумът, чието начало беше положено през 2021 г., се фокусира върху литературното наследство на Русе, с поглед към младата публика. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма Възстановяване и развитие на регионални и общински културни институти.

Фестивалът ще започне на 11 октомври в 18:00 ч. с вернисажа „Светът е сума от събития“ - поетична фотоинсталация на ФотоФабрика и УниКредитАрт - София. В Галерия „Библиотека“ изложбата среща стихове и фотография, за да може публиката да оцени лекотата на взаимодействието между поетичните и фотографските фигури.

В програмата са включени две творчески срещи. На 12 октомври в 17:30 ч. в зала „Заседателна“ е творческата вечер на обичания поет, сценарист и драматург Стефан Цанев с водещ журналиста Пламен Калинов. А на 14 октомври в 16:00 ч. в Библиотечко малките русенски читатели могат да се докоснат до таланта на младата и много креативна детска писателка Петя Кокудева.

Като част от програмата на форума на 13 и 14 октомври от 14:30 ч. в зала „Заседателна“ Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия ще представи възможностите на социалната медия Panodyssey, която дава шанс на професионалните и непрофесионалните писатели, журналисти, блогъри, редактори, преводачи, илюстратори и други автори да публикуват творбите си и да печелят от тях. Предвидени са и консултации за регистрация в платформата.

В рамките на Втория литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“ Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе организира три творчески работилници, които ще се проведат на 13 и 14 октомври от 15:00 до 18:00 ч.:

Работилницата за творческо писане за ученици в Кръгла Синя зала, II ет. е с ръководител Дияна Боева – преподавател по български и литература в ЕГ „Гео Милев“ – Добрич.

Работилницата за превод на литературен текст от английски на български език в Читалня (синя) І етаж ще води доц. д-р Христо Боев - преподавател по американска и английска литература в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Той ще въведе участниците в тънкостите на превода от английски на български.

А в работилницата за изработване на литературен маршрут в Русе, която ще се проведе в сектор „Изкуство“ І етаж, ръководител е Ренета Рошкева, уредник в отдел „История на България XV-XIX в.“ при Регионален исторически музей в Русе.

И трите ателиета са с предварително записване на [email protected].

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Симеон первий
    Поканете кухата лейка и ония бастуни от ГРАДЕЖ на събитието, поне малко да се ограмотят , стига да се излагали във фейса. Е рискувате да ви гепят идеите, а ма холан, кво да ги правиш .Тя баш градивната се е запътила към Булмаркет и тях да светне и едва ли ще ви уважи, ама опитайте
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари