Библиотеката кани русенци на фестивала „Писмените съкровища на Долен Дунав“

0
Форумът се фокусира върху литературното наследство на трансграничния регион Румъния - България, като обръща поглед към младата публика
Форумът се фокусира върху литературното наследство на трансграничния регион Румъния - България, като обръща поглед към младата публика Снимка: Регионална библиотека "Любен Каравелов"

Форумът се фокусира върху литературното наследство на трансграничния регион Румъния - България, като обръща поглед към младата публика

От 5 до 7 октомври 2023 г. ще се проведе Третият литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе.

Форумът, чието начало беше положено през 2021 г., се фокусира върху литературното наследство на трансграничния регион Румъния - България, с поглед към младата публика.

Фестивалът ще започне на 5 октомври в 18:00 ч. в зала Заседателна с Вечер с Мира Радева и Симеон Идакиев. Известният социолог, анализатор, коментатор на политическите и обществени събития Мира Радева ще гостува с филма „Да се влюбиш в Непал! Две седмици около масива Анапурна в Хималаите“, в който разказва за Непал и неговите хора. За изкачването на превала Торунг Ла 5415 метра. За откъсването и любовта! За малките неща, които правят живота красив. За сливането с непознатото, в което откриваш същността си. Веднага след нея е срещата с легендарния журналист, дългогодишен продуцент и водещ на предаването „Атлас“ на БНТ, пътешественик, леководолаз и ветроходец Симеон Идакиев, на която издателство Вакон ще представи трите му книги „Мечта по Южния кръст“, „От Олимп до Тибет“ и „Омагьосаните острови“.

В програмата на Третия литературен фестивал на 6 октомври са включени три интересни събития:

І. През 2023 г. се навършват 100 години от монтирането на часовника в кулата на библиотеката. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в партньорство със Сдружение „РусчукБГ“ и група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ организира отбелязването на годишнината на часовника:

  • от 17:00 ч. в Часовникова кула – презентация „История на „раждането“ на часовника“ на Александър Първанов Сдружение, Сдружение „РусчукБГ“;
  • от 17:30 ч. в Заседателна зала – прожекция на филма „Пазители на времето“ на група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ с художествен ръководител Пламен Личев.

ІІ. В 18:00 ч., в Читалня (синя) І етаж, журналистът Георги Ангелов ще представи авторската поредица на Пламен Асенов „Великите европейци“ - радио портрети на значими фигури от европейската история и култура. Взимайки по малко от биографията на всеки един от тях, авторът композира всичко останало. Силният му интерес към провокативните личности на епохата иска да покаже, че не винаги отпечатъкът от тях е положителен. Пламен Асенов е журналист, работил за редица вестници. Бил е кореспондент на BBC. Автор е на пиеси, поезия, белетристика, литература за деца и сценарий за документален филм.

ІІІ. Също от 18:00 ч., но в зала Заседателна започва литературната вечер на Мария Донева. Лъчезарната българска писателка и преводач ще „почерпи“ с прекрасната си поезия за възрастни, ще сподели своята житейска философия и ще обмени положителна енергия.

Мария Донева има още едно участие в рамките на Третия литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“. На 7 октомври, в 11:30 ч. тя кани на среща във фоайето на русенската опера децата от всички възрасти, на която ще представи своята богато илюстрирана книга „Мишките отиват на опера“. От тази невероятна история читателите ще научат има ли правилен начин да се мечтае, как да се държат по време на спектакъл, за какво мечтаят мишките и за кого е предназначено изкуството „опера“.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ кани всички русенци на фестивал от 5 до 7 октомври!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари