Пишман земеделци продават плодове и зеленчуци от Румъния

0
„Земеделски производители“ обработват 1-2 декара, а продават стотици тонове продукция
„Земеделски производители“ обработват 1-2 декара, а продават стотици тонове продукция

„Земеделски производители“ обработват 1-2 декара, а продават стотици тонове продукция

Няколко търговци във Видин са се регистрирали като земеделски производители, но „отглеждат“ такива върху 1-2 декара, а продават стотици тонове. Тази продукция се внася от Румъния чрез бусове, които не се контролират. За това предупреждава депутатът Любен Иванов от ПП-ДБ в депутатско питане до земеделския министър Кирил Вътев и финансовия Асен Василев.

Според депутата внесената стока се продава от „земеделски производител“ без да се плащат никакви данъци, не се издават и касови бележки, нито фактури. В същото време цените ѝ са по-ниски дори от софийската борса за плодове и зеленчуци, посочва депутатът. Той пита дали са правени проверки и как да се реши проблемът.

В отговор министър Вътев посочва, че от началото на тази година Областните дирекции на БАБХ във Видин и тази в Русе са направили над 200 проверки на обекти, предлагащи плодове и зеленчуци на дребно, при които е установено съответствие с изискванията за проследимост и предоставяне на информация на крайните потребители. Министърът уточнява, че не са постъпвали конкретни информации за нерегламентирана дейност от страна на земеделски производители, които да бъдат подложени на по-засилен контрол, пише PARITENI.

БАБХ заедно с НАП планира нови проверки в обектите за търговия, обработка и преработка на пресни плодове и зеленчуци по отношение на произхода и качеството на суровините, който използват, както и на документите, който ги съпровождат.

По данни на финансовото министерство по Програмата за спазване на законодателството и намаляване на нивата на риска за 2022-2023 г. за „Укриване на печалбите в търговията на едро и дребно с пресни плодове и зеленчуци“ са възложени 1513 проверки и 71 ревизии. Приключили са 720 проверки и 12 ревизии. Установени са задължения за данъци и осигурителни вноски в размер на 695 156 лева, посочва министър Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    .....
    В един румънски фермерски пазар се ошашках от изобилие на плодове и зеленчуци, включително и много билки, а в халетата за млечни и месо е просто разкош. Не снимах, че ми беше неудобно, но толкова много разнообразие/ плюс множество карантии, дето никога не съм ги виждал у нас/ не бях очаквал. При сирената,кашкавалите, плодовете и зеленчуците няма проблем да опиташ.Пекарна сигурно с над 20 вида хляб, плюс разни сладки тестени. И да, по-евтино е. Става въпрос за голям град.
  • 0
    5
    Демократий Банкянский(ДБ)
    Е колегата от партията малко е прекалил, все пак с румънците сме в един отбор, в Шенген ще влизаме, та и продукцията ни, както и тяхната е евро-етлантическа. И няма нищо незаконно в това което правят, не са някави си там сърби или турци, украинците например не са в съюза, но пък тяхната продукция е още по евро-атлантическа, и естественно и те са добре дошли. Келепир да има!
  • 3
    4
    !@#$
    Става дума за кайсии за ракия. Те не са с търговски вид, обичайно малко по дребни са.
  • 2
    3
    daskal
    До 2 - Че по 1.40 лв. за килограм кайсии пак е добра цена. Вчера минах през т.нар. зеленчукова борса до хлебозавода в Русе - кайсиите бяха по 2.50 - 2.70 лв.
  • 6
    2
    !@#$
    Вероятно повече от 15 години си купувам плодове, зеленчуци, месо, яйца и т.н. от фермерския пазар в Гюргево. Кайсии съм договорил на 90 стотинки. Тук ми искат по 1.40 в силистренско. И да ви кажа, нашите земеделски боклуци вероятно биха ставали само за храна за животни в Румъния.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари