Пик на приливната вълна по река Русенски Лом

2

Заместник областният управител Явор Янчев предостави обобщена информация относно обстановката по поречията на реките в Област Русе и населените места, засегнати от повишените нива на водата. Господин Янчев подчерта, че ситуацията на територията на русенска област се нормализира, с изключение на общините Русе и Иваново.

През изминалата нощ в с. Красен на една цяла улица приземните етажи на къщите са наводнени, но живущите са се организирали да изнесат вещите си от засегнатите места и засега не се налагат други спешни мерки.

В района на с. Басарбово се наблюдава пикът на приливната вълна по р. Русенски Лом. Риск за наводнение там създават каскадно разположени 14 броя рибарници, които заради недобро поддържане са се слели. Ако техните стени прелеят, ситуацията неминуемо ще се усложни. Притеснителен е и фактът, че дигите край Басарбово преливат на ключови места край селото.

В селата Божичен и Червен са залети водоизточниците,на но своевременно са организирани доставки на питейна вода за населението.

Не се планира спиране на подаването на вода по водопреносната мрежа в засегнатите населени места, но жителите им са уведомени, че водата не е годна за пиене.

Господин Явор Янчев уточни, че за последното денонощие нивата са спаднали в с. Божичен – с 20 см, а в с. Нисово – с 25 см. Тези данни, както и  регистрираният застой край с. Красен, наличната добра организация и постоянния надзор, заедно с липсата на валежи сочат, че ситуацията следва да се нормализира своевременно. „Имаме готовност да реагираме на потенциалните промени в обстановката. Всички институции в областта, които отговарят за действие при бедствия, са на крак”, потвърди заместник областният управител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари