Пием отровна вода, но за сметка на това - скъпа

3
Поскъпването на водата е неизбежно, въпреки лошото качество на места
Поскъпването на водата е неизбежно, въпреки лошото качество на места

Поскъпването на водата е неизбежно, въпреки лошото качество на места

Нов закон за ВиК трябва да балансира интересите на водните дружества и на потребители. Това заяви в ефира на "Здравей, България" по NOVA омбудсманът на България Диана Ковачева. Във връзка с предстоящите увеличения на цената на водата в половината страна тя посочи, че в момента хората, които получават некачествена или дори отровна вода, нямат механизъм да плащат по-малко от останалите.

Хасковското село Конуш е едно от стотиците населени места в страната, където вода или няма, или тя е забранена за пиене, защото не отговаря на нормите. Въпреки това, ако предложението за повишаване на цената на водата от Нова година бъде прието и там, както в цялата Хасковска област, хората ще плащат 5,30 лв. за кубик. На 22 декември КЕВР ще решава къде и с колко да поскъпне водата.

В Конуш вече два месеца водата в чешмите е забранена за пиене и готвене. Причината е повишено съдържание на алуминий, калций и мътност. Аня Станилова, която живее там, споделя, че ползва водата от чешмата само за пране. За готвене и миене купува минерална. Въпреки това хората в селото плащат по 4,60 лв. за кубик, а от Нова година - вероятно 5,30.

Също като хората в Конуш, омбудсманът Диана Ковачева смята, че ако водата е некачествена, цената ѝ трябва да е по-ниска. „Отдавна настоявам за нов закон за ВиК. Няколко пъти се правеха опити за проекти, но те се оказваха същите като сегашния и там няма обвързване на цената с качеството и няма механизъм хората да заявят, че им е лошо качеството и да платят по-малко”, посочи омбудсманът. Ковачева вече е възразила срещу предложението на КЕВР водата да поскъпне от 1 януари на места с 80%. От водните дружества пък оправдават по-високите цени с увеличените разходи.

Тези нови цени, които се обявяват в проекторешението, всъщност представляват заложените в бизнес плановете на ВиК дружествата средства за минимална работна заплата, инфлационни процеси, съпоставяне на това, че ел. енергията е вече на свободния пазар. Така председателят на УС на ВиК холдинга Лозко Лозев мотивира очакването поскъпване на водата. Въпреки многото увеличения през последните години, потребителите не виждат нито инвестиции, нито по-добро качество. На много места продължават да разчитат на водоноски - като в Конуш. Оказва се обаче, че днес единственият източник на чиста питейна вода в селото не може да се ползва. Така, въпреки че плащат скъпа вода, която не могат да пият, хората задължително трябва да платят допълнително за бутилирана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари