Петролната база край Мартен: Изнасят ли се горива от Държавния резерв?

5
Местни жители имат такива съмнения
Местни жители имат такива съмнения Видео: Русе Медиа

Засилено струпване на цистерни с украинска и молдовска регистрации край петролната база край Мартен.

За това сигнализираха хора от района, съобщава Русе Медиа. Съмненията им бяха, че се източват горива от Държавния резерв. Проверка на място показа, че действително има голяма колона от изчакващи цистерни, но пред две от трите петролни бази – на „Лукойл“ и „ДМВ Петрол“. Според запознати за украинците в момента е изгодно да внасят горива от България, а локацията край Мартен е удобна заради близостта си с граничния пункт „Дунав мост“.

Нефтопродуктите, които се търгуват обаче, нямат нищо общо с Държавния резерв. В интервю за Русе Медиа управителят на „ДМВ Петрол“ Владислав Илиев коментира, че е абсурдно да се говори за такова нещо и обяснява защо.

- Г-н Илиев, базата на дружеството съхранява ли горива от Държавния резерв?

-Дружеството, опериращо в склада, не е задължено лице по Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти към днешна дата. Тук не се складират запаси за извънредни ситуации или запаси за военновременни ситуации. т.е. няма как да бъдат изнесени, тъй като такива запаси няма.

Тъй като складът работи от два месеца – от началото на март, е нормално дотогава да не е имало такава активност пред него, тъй като не е функционирал преди това.

-Защо има такова оживление от цистерни в района?

-По отношение на цените мога да кажа, че към днешната дата България се радва на едни от най-ниските премии върху международните цени. Това е благодарение на основния производител в страната „Лукойл“, който продължава да обезпечава цялото потребление на територията на страната, както и обичайни операции по корабно снабдяване, обичайни операции по доставки до съседни страни-членки и т.н. Като цяло „Лукойл“ направиха всичко възможно да минимизират ценовия шок, който беше във връзка със събитията около нас.

- Дали някой би си позволил да изнесе военновременни запаси?

Това е, меко казано, абсурдно. Тъй като самото движение или разпореждането с тези продукти, става единствено и само след разрешение на Агенцията „Държавен резерв и военновременни запаси“, която е подчинена на Министерски съвет. Към днешна дата България нито е в някакво извънредно положение, нито е в ситуация, която да принуждава държавата да прави такива неща. т.е. считам, че всички горива, които са разпоредени за съхранение, са налице. Контролните функции за това са както на Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, така също и на Агенция „Митници“, които следят това нещо доста сериозно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 39
    3
    русенец
    Преди два-три месеца продавахме излишъците от газ на Румъния, при все, че тя е производител, а ние - с празно хранилище. Ползата беше само за посредника. Сега изнасяме горива, произведени на ниски цени на нефта. Печалбата е пак само за посредника. Изнасяме и зърно защото ни било в повече, също както беше в повече и при Виденов. ... Да, чака ни здрава инфлация и много тежки месеци занапред.
  • 24
    2
    OCO-Държавен резерв
    Как ли щяха да влязат в действие днес,десетки разбити,разпродадени сгради от сградовият фонд на училища и бивши заводи? Нарязани бази,заводи със сградов фонд от общежития,разпиляни болници,например в "Тетово" единствената в Европа специализирана в билколечението.Десетки,а може би стотици разнебитени и неподържани леглобази свързани със спорта,културата и младежта.Държавата е съборена и нефункционална за собствените си жители,а какво остана за пришълци или бежанци.Това направи местните враждебни и зле настроени защото популистите в София вдигат пара до изкопчване на някой лев и намазване на гъзните части пред основният донор,уж Брюксел и НАТО.Когато кампанията им приключи или финансирането спре проблемите стават регионални и местни и остават за местните родени ТуК да се оправят на общински начала някак си с опосканият си бюджет.Каша,каши и ужаси ужасни.Кой ще отговори как е подържан военновременният резерв от управлението на Филип Димитров до сега?Само погледнете какво раздадоха на лекари и мед сестри и полицаи при ковид кризата? Представете си в рамките на хипотеза или фантазия че внезапно изпаднем в криза или срещу нас има химич.атака или биологична? Или се наложи спешно събиране на запасни състав и неговото обезпечаване? Олеле майко ле майчице.Както казах"Държавата е нефункционална за собственото си население,какво остана за бежанци и пришълци".Тя е функционална само за ограбването на обществените средства и ресурси от силови групировки с банки и техните играчи в едно всички подкрепени до сега от политически решения и недомлъвки на кметове от местна власт и общински съвети опръскани до ушите в лайна.Държавните контролни органи с техните ръководители хич ги няма и са постоянно с нервен и разстроен стомах.Никой да не се чуди защо са такива реакциите на хората.Смотаняци и лигльовци видят управлението към неизвестни географски ширини и дължини без карта и компас защото ги издадоха на вторични суровини със мозъка си заедно.Нo си оставиха насраните гащи за да им топли.
  • 39
    1
    S.B
    Същата е ситоацията и на гара Бяла.После ще купуваме евтини горив от УКТАЙНА.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари