Петиция за образователен ценз при гласуване събра над 35 000 подписа

0
В документа пише още, че освен възрастов, по гражданство, по уседналост и съсловие, такъв може да бъде въведен и на база образование
В документа пише още, че освен възрастов, по гражданство, по уседналост и съсловие, такъв може да бъде въведен и на база образование

Петиция, зовяща за въвеждането на избирателен ценз, набира сили в мрежата

Документът, който засега е само в онлайн формат, вече е събрал над 35 000 подписа и в него се настоява хората, които нямат завършено средно образование, да не могат да упражняват правото си на глас, пише Флагман.

Провеждането на избори е практика, използвана в демократичните държави, при която част от населението избират свои представители в органите за управление на държавата. Целта е формиране на органите на изпълнителната и законодателната власт и делегирани на пълномощия на длъжностните лица посредством свободно и пряко волеизявление на гражданите. За да се защити демократичния процес от некомпетентна намеса и безотговорно въздействие, в редица законодателства се предвижда избирателен ценз”, пише авторът на петицията Андрей Иванов.

В документа пише още, че освен възрастов, по гражданство, по уседналост и съсловие, такъв може да бъде въведен и на база образование. Иванов зова право на глас на Президентски, Парламентарни, Местни и Европарламентарни избори да нямат тези, незавършили средно образование. Петицията изглежда масово е насочена към ромското съсловие в страната, което от години се слави като най-лесното за подкупване от страна на партии. Ако бъде въведено подобно решение обаче, една немалка част от населението на страната няма да има право на глас.

Идеята за образователен ценз всъщност въобще не е нова. Тя излиза на дневен ред през няколко години в България, но досега никога не е стигала до повече от хипотеза. Според редица експерти всъщност никой няма да позволи въвеждането на такава практика – нито Европейския съд, нито Венецианската комисия. Такъв ценз няма въведен и в нито една страна от ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари