Петиция разобличава съдебните издевателства над журналисти

1
Над 60 НПО и медии подписаха призив за европейска законодателна закрила
Над 60 НПО и медии подписаха призив за европейска законодателна закрила Снимка: iStock/Getty Images

Над 60 НПО и медии подписаха призив за европейска законодателна закрила

Над 60 неправителствени организации и медии подписаха призив за ново европейско законодателство, което да обуздае съдебното издевателство над журналисти от богати и овластени хора, които завеждат злонамеррени дела, за да запушат устата на медиите, съобщи днес базираното в Брюксел електронно издание "ЕЮ Обзървър", предава вестник СЕГА.

Практиката, известна в САЩ като "стратегически съдебни дела срещу участието на обществеността" (Slapp - Strategic lawsuits against public participation), се разпространява все по-широко в Европа.

В Хърватия бяха регистрирани към края на 2019 г. над 1100 висящи дела срещу журналисти, заведени от политици, обществени фигури и корпорации. В Малта семейството на убитата журналистка Дафне Каруана Галиция продължава да бъде ответник по над 40 дела срещу нея, които съдът не прекрати след смъртта й.

Във Франция Венсан Болоре, предприемач милиардер, заведе над 20 Slapp дела срещу журналисти и НПО, които са правили опити да разследват неговия бизнес в Африка.

В Белгия, която е домакин на много международни организации и на един от най-големите прескорпуси, зачестиха до такава степен съдебните дела - включително и срещу "ЕЮ Обзървър", - че застрахователните фирми отказват да дават защита на журналистичеиските синдикати, които застават срещу съдебния тормоз на техните членове.

"Преследвани от адвокатски фирми от името на влиятелни лица и организации, които се стремят да избегнат обществен контрол, целта е жертвите им да бъдат изтощени финансово и психически и да се смразят критичните гласове", пишат авторите на петицията. "Евентуалното европейско законодателство за силна и постоянна закрила срещу Slapp дела би представлявало решителна стъпка да се сложи край на тази злоумишлена практика", продължава документът. "Тъй като демокрацията и върховенството на закона страдат от засилващ се натиск, една анти-Slapp директива на ЕС би защитила обществените контрольори, които помагат да се държат отговорни овластените и богатите".

Сред подписалите НПО са "Репортери без граници" и "Трансперънси интернешънъл", а сред медиите е групата на "Гардиън".

Новото законодателство би трябвало да даде право на европейските съдилища бързо да отхвърлят очевидно недобросъвестни дела да глобяват злонамерени податели на искове. То ще гарантира по-силна защита на авторите на коментари, сатира, карикатури, инициаторите на протести и призоваващите за бойкот.

Европейската комисарка за правосъдието Вера Юрова утре ще огласи план за защита на демокрацията в Европа. В него се очаква да спомене и Slapp делата, описани от европейски източник като "гореща тема" в Комисията на ЕС. Този феномен бе обект на специално проучване по-рано през годината.

Ако Юрова пропусне тази възможност, инициаторите на петицията възнамеряват да подложат на натиск Белгия или регионалните власти в Брюксел да покажат по-голяма загриженост за медийната общност там. Така ще се създаде остров на свободата на печата в Европа и модел за другите страни в ЕС, коментира британският експерт по медийно право Алън Райли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вече втори ден вали. Мъжа ми е в депресия, стои и гледа през прозореца. Ако не спре да вали, ще трябва да го пусна вътре...

Харесай Дунавмост във Фейсбук