Петър Витанов: Европа няма да смени управлението у нас, сами трябва да отвоюваме държавата си обратно

2
Цялата съдба е в ръката на българите
Цялата съдба е в ръката на българите

Европа няма да смени управлението в страната, тя просто дава своята оценка за него.

Това каза за Радио „Фокус“ Петър Витанов, водач на групата на българските социалисти в ЕП.

„С волята на мнозинството от българските граждани ние сами трябва да отвоюваме държавата си обратно от това мафиотско управление. Цялата съдба е в ръката на българите. Ако те демонстрират достойнство, политическа култура и интелект, само след няколко месеца ще имаме далеч по-приемливо управление, което ще даде тласък за икономическото, социалното и културното развитие на страната“, заяви той.

Витанов коментира и предстоящия дебат за България в Европарламента. „Той няма да се ограничи само с участието на министър-председателя в сигнали, свързани с корупция, а е много по-широкообхватен и многопластов и на практика представя това, което всички ние в България знаем и за което говорим от години“, обясни той.

Евродепутатът припомни, че миналата седмица излязоха два документа, които по думите му са много показателни за отношението както на ЕК, така и на ЕП не към страната България, а към властта у нас.

„До този момент България се считаше за най-корумпираната държава, но вече не се говори за България, а за българските управници. Това разграничение беше постигнато благодарение на хората по площадите. Те доказаха, че българите са горди и непримирими към подобна корупция хора. Отговорността вече е изцяло прехвърлена към кабинета, към властта, към правителството. Не е нужно да давам оценка на Доклада на ЕК за България, оценка му даде най-авторитетното европейско издание „Политико“, което каза: „България получи слаба оценка заради половинчатите реформи, системните недостатъци на съдебната система, ниското обществено доверие към антикорупционните органи и влошената медийна среда.“ Излишно е нашите политически партии да прехвърлят борбата на европейското поле. Можем да се доверим на оценките на европейските безпристрастни издания. Иначе е ясно, БСП е твърда опозиция и винаги се е борила срещу корупционния модел, обхванал България, заяви Витанов.

Той припомни, че Докладът предизвика различни интерпретации от страна на управляващите.

„Сам по себе си той е тъжен, но два пъти по-тъжно е, че управляващите го харесаха. И за да не остават някакви съмнения у българските граждани дали всъщност докладът не е нещо положително, тогава излезе и тази резолюция на ЕП, която ще бъде гласувана на Комисията по граждански свободи след 3 дни. В нея текстовете вече са толкова категорични и кристални, че не позволяват каквито и да било спекулативни интерпретации“, отбеляза евродепутатът.

Според него в момента с действията си управляващите демонстрират абсолютно нежелание да прогледнат и да чуят това, което Европа се опитва да им каже.

„А то е категорично. То е абсолютно еднозначно – свалено политическо доверие от управляващите у нас с последиците от това, международна изолация и на властта в България и желание за работа с други проевропейски партии в страната. С тези документи достигнахме кулминацията на един процес, който назряваше и накрая ескалира. Няма подобна позиция за друга страна-членка на ЕС“, поясни водачът на групата на българските социалисти в ЕП.

Според Витанов в момента ГЕРБ носи повече щети на ЕНП, отколкото ползи. По думите му интерпретацията на Министерски съвет след срещата с Доналд Туск е изкривена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари