Петър Велков: Няма да се справим без локдаун

0
Вторият пик на заразата тепърва ще дава негативно отражение върху броя на смъртните случаи през следващите седмици
Вторият пик на заразата тепърва ще дава негативно отражение върху броя на смъртните случаи през следващите седмици Видео: Bulgaria ON AIR

Вторият пик на заразата тепърва ще дава негативно отражение върху броя на смъртните случаи през следващите седмици, прогнозират експерти

"Те вървят със закъснение. При тежките случаи и хората, нуждаещи се от болнично лечение, с 10-14 дни назад се връщаме, а при смъртните случаи - това отнема около 21 дни", каза математикът Петър Велков, цитиран от Bulgaria ON AIR.

През последния месец смъртността от Ковид-19 е нараснала 5 пъти, а заболелите 11 пъти, сочат изчисленията на математиците. Това означава, че броят на починалите от коронавирус ще се увеличи между 2 и 8 пъти спрямо сегашния.

"След 2-3 седмици ще имаме повече смъртни случаи, дори и ако епидемията започне да се овладява", категоричен е социологът проф. Цветозар Томов.

А единственият начин епидемията да бъде овладяна е налагането на по- строги мерки.

"Без по-строги мерки, граничещи с локдаун, ние няма как да се справим с пандемията и числата ще нарастват. Управлението на пандемията е чук и танц. Т.е ще има моменти, в които ще трябва да се затваря за някакъв кратък период, но моменти, в които ще правим крачка напред, 2 крачки назад и ще се движим по този начин", коментира още Велков.

А безконтролното разпространение е реална възможност, пред която сме изправени.

"До 10 дни може да стигнем и 8000 заболели за 24 часа. В момента пандемията ние я управляваме след варитон, тя управлява нас. Ние я управляваме реактивно, а не проактивно и това е най-големият проблем и е възможно да достигнем числата на Чехия, Белгия. Това беше признато и от Щаба", добави математикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари