Петър Велков: Без локдаун вече няма да овладеем нищо

0
Катастрофални тенденции и изводи
Катастрофални тенденции и изводи

"Без локдаун, на регионален принцип поне, вече няма да овладеем нищо, за съжаление...".

Това посочва в пост във фейсбук образователният експерт Петър Велков. Той публикува анализ на данни, свързани с COVID обстановката в страната:

ВАЖНО: Седмично-месечен анализ на данни, Covid-19, България, 01.11

Катастрофални тенденции и изводи, прочете, моля:

Най-притеснителното число – 467 заразени медицински специалисти само за последните 7 дни, като бихме (почти утроихме) рекорда от преди две седмици и надминахме със 130 този от миналата. Това е средно по 67 на ден тази седмица ...умопомрачителна тенденция...

Месец ноември е най-ужасяващият от гледна точка на този важен критерий за криза в здравната система. 51% от всички заразени медицински кадри за 8 месеца пандемия са само през месец октомври – 1187, средно по 39 на ден…Тези лекари + карантинираните техни контактни медицински лица изваждат от системата за поне 10 дни достъпа на хиляди нуждаещи се пациенти от всякакви нужди до медицинска помощ.

Леталитетът сред медиците е най-висок. Скоро и дългосрочно (години дори) ни очаква вторична смъртност от всякакви заболявания в резултат от липсата на икони в медицината, починали от Ковид-19. Криза, която на места (области, а и на национално ниво, и в определени специалност) ще трае десетилетия, докато изградим такива специалисти. 4 медици загинаха само последната седмица.

Най-смъртоносната седмица от началото на пандемията с 195 починали от Ковид-19. Смъртните случаи обичайно закъсняват с около 3 до 5 седмици от пика в заразените. Той ще нарасне няколко пъти скоро. Проста статистика, за съжаление. И този показател е възможно скоро да мине смъртността от всяко друго заболяване….а за разлика от тях, то е заразно и срещу това има активна превенция, водеща до висока ефективност, ако се прилага. Почти 6 пъти е скочила смъртността спрямо около месец по-рано - седмица 21-27.09, когато започна силното увеличение на случаите у нас.

15,2% от всички починали от Ковид за последните 8 месеца са през тази седмица. Ако приемем, че смъртните случаи закъсняват с 4 седмици, Тихомир Безлов е пресметнал, че седмично от средата на септември до тази седмица процент се е движил така: 19.9.2020 - 4,25%, 26.9.2020 - 3,84%, 3.10.2020 - 5,87%; 10.10.2020 - 5,83%, 17.10.2020 - 8,30%, 24.10.2020 - 9,85%, 31.10.2020 - 12,82%. Т.е. за последния малко повече от месец, леталитетът е скочил повече от 3 пъти.

Ръстът при хоспитализирани за малко повече от месец е 3,64 пъти (от 718 до почти 2612 днес). Ръстът за последната седмица е 32,19%. През последните 4 седмици около 30% е седмичният ръст. Хората започват да умират вкъщи, защото няма места в болниците. Тези случаи ще стават все повече. И не само от Ковид.

Ръстът на критичните случаи за последния малко повече месец от месец е 4,65 пъти. Средно през миналата седмица сме имали по 105 човека в критично състояние, тази седмица числото е средно 152. Дори % хора, намиращи се в критично състояние от всички активни случаи, расте - от 5 % през по-миналата седмица, до 6% през миналата и почти 7% тази седмица...показател, който е изключително притеснителен.

24,84 % - най-високият среден процент позитивни за месеца, като е няколко пъти по-висок от почти всички предни месеци.

Имайки предвид горните данни и това, че 12% е смъртността на хората в болнично лечение (до 1 септември, вече със сигурност е над 15%), а 44% при тези в интензивни отделения и 80% при интубираните, сметнете до 14-21 дни колко смъртни случаи на ден ще имаме. Няма да ви плаша….проста статистика…

Починалите, без обявени придружаващи заболявания в момента на качване в системата, са 21,8% от всички смъртни случаи у нас. Няма толкова високо число в световен мащаб. Като цели 13,6% от тях са под 50 години.

Октомври месец е най-смъртоносният за хората без открити придружаващи заболявания. 38,4% от починалите от Ковид през този месец са обявени без придружаващи заболявания - 107 човека.

Ръстът в новооткритите за последната седмица е 81%, а двуседмичният ръст е 210%. При направените тестове ръстът е драстично по-малък - на едноседмична база е 19,5%, на двуседмична е 75%. Т.е. направените тестове нарастват средно около 3,5 пъти по-бавно, отколкото нарастването на откритите случаи. България е на последно място по тестване в ЕС.

В заключение ще ви дам едни важни данни и едни от най-притеснителни изводи. В момента имаме 31 520 активните случаи, а едва 33 369 карантинирани лица. Нарастването на карантинираните лица се забави до толкова, че почти спря…Спрямо миналата седмица направо е спряло. Реално вече се карантинират само позитивните лица…

Последните 2 седмици в София (и на немалко други места) системата и за проследяване и карантиниране я няма, приключи…предупреждавах, че РЗИ имат капацитет (най-вече човешки), цяло лято ви говорих….това беше едно от малкото неща (професионални извън късмета), което въпреки много си недостатъци, ни спасяваше….Без него нарастването на случаите и разпространението (както е в момента) става експоненциално, дифузно и напълно неконтролируемо най-вече в София (където поне има и по-висок % спазващи мерки), но скоро и в страната като цяло. Без локдаун, на регионален принцип поне, вече няма да овладеем нищо, за съжаление…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари