Петър Попов: В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара

0
Има си корумпирани хора в Молдова, които са свързани с Агенцията за българите в чужбина
Има си корумпирани хора в Молдова, които са свързани с Агенцията за българите в чужбина Снимка: bTV

В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара.

Това призна бесарабски българин, който преди 20 години се е съгласил да го запишат румънец, защото искал да получи по-бързо задграничен паспорт, предава bTV.

Петър Попов не се срамува да признае как започва неговата битка за документ за самоличност, с който може да пътува в чужбина.

Трябваше ми срочно да си получа задграничен паспорт. Сложиха ми  условие, че трябва да покажа като документ. И казаха: Ако не, ще те запишем не Петър, а Петро.  Аз съм записан Петро, те мен ме броят за румънец”, разказва той. 

По-късно българинът скъсва молдовския си паспорт, в който пише, че е румънец, и 7 години чака, за да получи българско гражданство. „Има си време за хора, които купуват гражданство, има си и време за хора, които получават. Аз на никого не плащам, аз не съм интересен”, категоричен е той.

Попов отказва да участва в корупционната схема на Агенцията на българите в чужбина, познава лично корумпираните, но не смята, че е необходимо да подаде сигнал в прокуратурата срещу тях.

Има си корумпирани хора в Молдова, които са свързани с Агенцията за българите в чужбина. В Молдова се даваше гражданство и се продаваше гражданство. Мисля, че 70% от гражданството се продаде, 1000 евро беше цената в първите години”, каза Петър. 

Българска диаспора в Република Молдова се e образувалa преди около 200 години и днес по неофициални данни наброява около 90 хиляди души. От тях 30 хиляди вече притежават наши паспорти.

Според Петър Попов служителите на Агенцията за българите в чужбина нарочно са контактували само с една от местните организации, която да събира кандидатите за документи. 

„Стигнахме до такъв позорен факт, когато Агенцията за българите в чужбина идва в Кишинев да определя произхода, но нито посланикът, нито консулът им дават възможност, или те не искаха да го направят в държавна институция,  официално в консулството или в посолството”, допълва той.

На мен ми се ревеше. Къде беше посланикът, къде беше консулът? България, такава красива държава, продаваме си гражданството, като че продаваме картоф на пазара”, категоричен е Петър Попов.

Бесарабският българин е наясно не само как се продават паспорти, но и как се купуват гласове на изборите. „Няма смисъл политическите партии да купуват гласове от Молдова, да дават пари да се позорят. От 30 хиляди може би най-малко 25 са си купили паспорти, тях не ги интересува България, те никога няма да гласуват”, заявява още той.

В Тараклия живее компактно българско население. В града се намира Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак”, открит на 1 октомври 2004 г. Формално висшето учебно заведение е част от  образователната система на Република Молдова и е финансиран от молдовската държава, а нашата страна изплаща стипендии на студенти и докторанти.На практика това е първият университет на българска общност в чужбина, но вече години наред няма необходимата акредитация. 

През последните години данните за завършилите студенти варират от 300 до 80. Голяма част от тях са българи, но има и много гагаузи.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари