Кипър и Малта отнемат "златните паспорти", издадени на руснаци

1
Членките на ЕС могат да вземат самостоятелни решения относно предоставянето на гражданство
Членките на ЕС могат да вземат самостоятелни решения относно предоставянето на гражданство

Членките на ЕС могат да вземат самостоятелни решения относно предоставянето на гражданство

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна страните членки на ЕС Кипър и Малта отмениха няколко десетки от т. нар. "златни паспорти", които са издали на руски граждани, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Европейската комисия.

Така наречените "златни паспорти" се отнасят до спорната практика за продажба на гражданство за жители на държави извън ЕС, най-вече в замяна на инвестиции, предава БТА.

Кипър е отнел кипърското гражданство на 43 души, съобщи ЕК в отговор на запитване от германски депутат.

Съобщава се, че двама руснаци също са загубили своето малтийско гражданство. Единият от тях е обект на санкции от страна на ЕС, а другият е санкциониран от САЩ.

ЕК многократно призовава за прекратяване на практиката за издаване на "златни паспорти" от началото на руската инвазия срещу Украйна. Кипър обаче бе спрял издаването на "златни паспорти" още преди началото на войната.

Отделните страни членки на ЕС могат да вземат решения относно предоставянето на гражданство или разрешения за пребиваване. ЕК обаче вижда в това заплаха за сигурността на Шенгенското пространство, например по отношение на сигурността, прането на пари, неплащането на данъци и корупцията.

Кипър и България вече изобщо не издават "златни паспорти", а Малта не ги предоставя повече на руснаци и беларуси, припомня ДПА.

В Съда на Европейския съюз в момента има съдебно производство срещу Малта заради тази спорна практика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари