Петър Петров: Според Венецианската комисия предложените конституционни промени са неграмотни и комични

0
“Възраждане” ще сезира Конституционния съд, веднага след обнародване на приетите промени
“Възраждане” ще сезира Конституционния съд, веднага след обнародване на приетите промени Снимка: БГНЕС

“Възраждане” ще сезира Конституционния съд, веднага след обнародване на приетите промени

Идеята за Конституционна реформа, силно експлоатиран наратив от част от управляващата сглобка, в лицето на ДБ се оказва невъзможна за осъществяване, поради юридическата неграмотност на законотворците от управляващото мнозинство, в лицето на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

На петъчното заседание на Народното събрание, адвокат Петър Петров от “Възраждане” изложи редица становища и мотиви, доказващи тежката юридическа некомпетентност на хората, застанали начело на държавата.

“Какво казва Европа и европейските институции, в лицето на Венецианската комисия в своето становище? Комисията посочва няколко неща: На първо място, че промените в Конституцията, всъщност нямат мотиви. Като най-същественият посочен пример за липса на мотиви са измененията на правомощията на министъра на правосъдието и няма обяснение кое ги налага, друга съществена липса на мотиви е налице при предложението за премахване на изискването само за българско гражданство на народните представители. Друга част от мотивите са определени като лаконични - липсват разумни усилия да се обяснят съображенията за всяко предложение. Комисията също така посочва, че част от предложените промени са противоконституционни. На следващо място - няма посочване на причините, налагащи тези конституционни промени, също изрично е посочено, че не е ясно от кого са написани предложенията. Изричната препоръка на Комисията е вносителите да обяснят всяко свое предложение, така че обществеността да е наясно с отражението и въздействието на тези промени. Като обобщение - съгласно публикация от един от медийните рупори на ПП-ДБ, множеството критики на Венецианската комисия са оставили обществеността с впечатлението, че конституционните промени не са просто неграмотни, а комични. Накрая - предлаганите промени в Конституцията бяха разкритикувани многократно от цялата юридическа общност и отговорността за тези промени няма да лежи върху същата тази юридическа общност, въпреки опитите на управляващата сглобка, някак да я приобщи към това и да я натовари с отговорността за тези промени. Тя ще лежи, единствено върху тези 166 народни представители, които са подписали Законопроекта за промени в Конституцията”, заяви от трибуната на Народното събрание Петър Петров от “Възраждане”, цитиран от БТА.

Възраждане” ще сезира Конституционния съд, веднага след обнародване на приетите промени, в края на декември, с искане да бъдат отменени изцяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1

    Кучето си лае, керванът си върви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари