Петър Петров: Изборите ще бъдат на 5 март

0
Петър Петров: На 5 януари ще бъде разпуснато НС
Петър Петров: На 5 януари ще бъде разпуснато НС Снимка: БГНЕС

Петър Петров: На 5 януари ще бъде разпуснато НС 

В предаването "Референдум" по БНТ - за работата на Народното събрание, шансовете за правителство и политическите партньорства в студиото дебатираха Тома Биков от ГЕРБ, Венеция Ангова от ПП, Петър Петров от "Възраждане", Кристиан Вигенин от БСП, Надежда Йорданова от "Демократична България" и Виолета Комитова от "Български възход". 

Възможно ли е да се състави правителство в това Народно събрание е и въпросът в социологическото проучване на "Алфа рисърч", направено специално за предаването. 

Тома Биков възприема изявлението на президента за забавянето на мандатите като добронамереност да се удължи животът на Народното събрание. "Очевидно в рамките на една седмица няма да се постигне някакъв резултат. Друг е въпросът, че има определени закони, които са важни и трябва да се приемат и това е едновременно да се удължи животът на 48-ото НС Но според мен най-важната функция на един парламент е да избере правителство и ако не го направим, значи сме се провалили всички."

"Възраждане" са песимисти, че ще бъде съставено правителство, защото интересите на партиите са твърде различни. Петър Петров дори прогнозира датата на следващите избори: "Дори така разчитаме знаците от президента, който очевидно не желае да има избори януари и предизборна кампания декември месец. По мое предположение изборите ще бъдат на 5 март, неделя, което значи, че на 5 януари ще бъде разпуснато НС, с оглед на дадените заявки ще има ли или не внесен проектобюджет от служебния кабинет и с оглед на това да се постигне една по-висока избирателна активност", каза той.

Според Венеция Ангова от ПП е символично, че законопроектът за хартиената бюлетина е един от първите текстове, входирани в парламента. "Дали ще продължи да същества Народното събрание и дали ще се състави кабинет зависи от това дали изборът на председател, въпросът ми е към г-н Биков, е пакетна сделка председател плюс правителство или по-скоро е “малък шлем” председател плюс хартиена бюлетина", коментира тя.

Тома Биков отговори, че председателят не е оформил мнозинство. 

Дължим на българското общество редовно управление, защото то е по-добрият вариант, когато има съпътстващи кризи, каза Надежда Йорданова от ДБ. "Не трябва да допускаме да имаме продължаващо управление на служебни правителства, които са изцяло под властта на Румен Радев, който в своите поведения е непоследователен, особено в геополитиката", заяви тя. Тя отново каза, че "Демократична България" няма да подкрепят мандат на ГЕРБ и коментира, че очакват от "Продължаваме промяната" да положат усилия за втория мандат.

Според Кристиан Вигенин от БСП сформирането на кабинет ще е трудно, но ако се обедини около най-важните закони в следващите месеци, парламентът ще работи с плаващи мнозинства по различни въпроси. "Ако все пак се формира някакъв тип правителство, което аз допускам, че няма да стане нито с първия, нито с втория мандат, можем да стигнем до вариант, в който да се обединят политическите групи около някакъв тип програмно правителство с ясен хоризонт на действие, ясна програма и намерения, но ми се струва, че дори това ще бъде трудно."

Ако "Възраждане" получат третия мандат, ще преговарят с всички партии, ще го върнат изпълнен и ще го подложат на гласуване, заяви Петър Петров. На въпрос има ли партии, които да подкрепят приоритетите на "Възраждане" той отговори: "Това ще разберем едва когато другите парламентарни групи узреят при трети мандат, че наистина трябва да се обединят около тези приоритети, които ние поставяме на първо място".

От "Български възход" се надяват правителство да се състави още с първия мандат. "Всяко следващо правителство ще бъде сложно, съставено от много компоненти и с кратък живот. Вече сме навлезли в турбулентен период. Виждам едно страхотно противоречие в партиите в нашия парламент - всички са демократични, всичките са част от една демократична общност и парламентарна република, но в същото време много държат да управляват сами. Извинете, това е характерно за тоталитарните режими", каза Виолета Комитова.

По думите на Кристиан Вигенин има партии на статуквото и партии на промяната, но статуквото не иска да си отиде, а промяната няма сила да дойде. "Или да тръгнем към създаване на безпринципно правителство, само и само за да има правителство или да си държим на принципите и да се окаже, че нито едно от тези две противоборстващи си сили може да надделее, както стана и при избора на председател", коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари