Петър Москов: Сливането на болници ще спести пари

0
Пореден протест на медици срещу министър Москов
Пореден протест на медици срещу министър Москов Видео: Нова ТВ

Гражданско сдружение от 50 до 70 души ще обслужва деветте болници в карето на Медицинска академия след тяхното сливане.

Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов при изслушване в парламентарната здравна комисия.

Сдружението ще работи по административните и немедицинските дейности в лечебните заведения.

Москов обясни, че в момента администрацията на тези болници е от 500 души, като от тях ще останат само 100 служители, а други между 50 и 70 ще участват в бъдещето гражданско сдружение. То ще има борд на директорите от управителите на деветте болници. Обществените поръчки се предвижда да се изпълняват, както и досега, от управителите на отделните медицински заведения.

"До момента средната работна заплата в администрацията на тези болници е около 900 лева. Така че от сливането би трябвало да се спестят около 5-6 млн. лв.", категоричен бе здравният министър, цитиран от БНР.

Според него тези средства ще се използват за увеличаване на възнагражденията на работещия персонал и за по-добро лечение.

Икономиите от сливането се очаква да бъдат около 40 на сто.

"Организацията на медицинската дейност в деветте болници няма да бъде променяна", каза още Москов.

Междувременно пред Народното събрание

протече пореден протест на работещите в болница "Св. Иван Рилски",

чийто директор д-р Дечо Дечев бе уволнен, след като стана ясно, че от министерството плануват да слеят лечебното заведение с Александровска болница. Протестиращите, към които днес се присъединиха и пациенти на болницата, отново настояха да няма сливане и на работа да бъде върнат директорът ѝ.

Д-р Дечев беше изслушан за първи път на заседанието на Комисия по здравеопазване. Той попита дали е бил уволнен за това, че се е опълчил срещу методиката на Здравната каса по разпределението на средствата и посочи, че след влизането в сила на тази методика болницата е била ощетена с 30 на сто. Здравният министър му отговори, че е негово право като принципал да сменя директори на болници.

Същевременно днес протестираха и онко-центровете в Шумен и Русе, и Специализираната онкологична болница в Благоевград,

заради предвидените сливания на многопрофилни болници и диспансери.

Здравният министър обяви преди заседанието на комисията, че те няма от какво да се притесняват.

"Целта на сливането в многопрофилните болници е оптимизация и възможност за използване на целия набор от услуги”, уточни той и напомни, че идеята е все още проект, който е публикуван за обществено обсъждане.

Лекарите и медицинският персонал на онкоболницата от Благоевград излязоха на протест срещу предложенията на здравния министър Петър Москов за сливане на болничните заведения. Протестът беше мирен, продължи 15 минути и беше подкрепен и от кмета на града.

"Ние смятаме, че това не е най-доброто решение и едва ли ще доведе до подобрение както в медицинската дейност, така и в икономически план. Ние призоваваме министър Москов към диалог, за да чуем стратегия, която има ясно поставени задачи за постигане на определени цели", каза управителят на СБАЛО "Св. Мина" д-р Георги Георгиев.

Междувременно и лекарите от Комплексния онкологичен център в Русе започнаха протест срещу подготвяните промени в Закона за лечебните заведения, с които се планира вливането им в Многопрофилната болница за активно лечение. В продължение на 30 минути те излязоха пред сградата на диспансера с лентички на реверите, като протестът им ще продължи всеки ден до вторник, когато се очаква в Русе да пристигне министър Москов, съобщи БГНЕС.

Медиците отново припомниха, че не е редно общински лечебни заведения да се обединяват с държавни, още повече, че става въпрос за диспансери, които обслужват специфично болни, които се нуждаят от комплексно лечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари