Петър Маринов: Експерт от Военна академия консултира разследването на опита за атентат срещу Гешев

1
Има четири отличителни черти, които дават основание дадено деяние да бъде квалифицирано като тероризъм, коментира полковникът
Има четири отличителни черти, които дават основание дадено деяние да бъде квалифицирано като тероризъм, коментира полковникът Видео: NOVA

Има четири отличителни черти, които дават основание дадено деяние да бъде квалифицирано като тероризъм, коментира полковникът

"За съжаление събитията от последните дни фокусираха вниманието на обществото към темата за тероризма. А Центърът за изследване на екстремизма и тероризма – като пресечна точка на мнения, експертизи и изследвания, е част от усилията, които се полагат в тази насока във Военна академия. Наш представител е в работната група, която консултира разследващите опита за атентат срещу главния прокурор". Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA полк. доц. д-р Петър Маринов от Факултета "Командно-щабен" на Военна академия "Г. С. Раковски", който е и ръководител на центъра.

По думите му целта на центъра, в който се създават програми и тактики за противодействие на тероризма в партньорство с ДАНС, ГДБОП и израелският Институт за контратероризъм, е да бъде пресечна точка между практиката, науката и обменната дейност. „В много отношения има такава необходимост. Трябва да имаме единно разбиране и да говорим на един език. Убеден съм, че и наука, и преподаване, без практика – няма необходимото качество и няма да доведе до необходимия резултат”.

Полковник Маринов подчерта, че взаимодействието на центъра с израелските му колеги датира от преди 4-5 години. „Израел има безспорен опит в борбата с тероризма. Но не може едно към едно този опит да се пренася на наша територия, защото условията и факторите са съвсем различни”.

Той коментира и въпроса терористичен акт ли е взривяването на колата на главния прокурор и що е то тероризъм? „В правомощията на прокуратурата е да образува и да води разследване по най-тежкия член от НК. Тук няма никакво съмнение. Дали всъщност е тероризъм можем да кажем, след като имаме достатъчно данни. За да можем да наречем даден акт на насилие тероризъм – той трябва да отговаря на четири основни черти. Около тях се обединява и международната общност. А именно, първо трябва да има политическа мотивация или някаква кауза. След това трябва да има публичност, която е свързана с основаната цел на терористичната организация, а именно въздействие на публичното съзнание и промяната му е техен интерес. Трябва да има безразборност на насилието и преднамерена жестокост. Това са четири отличителни черти, които дават основание дадено деяние да бъде квалифицирано като тероризъм”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари