Гешев: Между 100 и 300 милиарда евро годишно генерира системата „хавала”

0
Прокуратурата с подробности за организирана престъпна група, извършваща престъпления, свързани с финансиране на тероризъм
Прокуратурата с подробности за организирана престъпна група, извършваща престъпления, свързани с финансиране на тероризъм Снимка: БГНЕС

Става въпрос за организирана престъпна група, извършваща престъпления, свързани с финансиране на тероризъм. Делото започна преди около 1 година с оперативна информация на ДАНС.

Това каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев, който оповести информация за мащабната акция срещу чужди граждани в няколко български града, предаде БГНЕС.

В рамките на операцията са претърсени над 50 адреса в 7 града на територията на страната. Над 130 са разрешенията, получени от Специализирания наказателен съд, за претърсванията на жилища, коли или лични обиски. По реда на Закона за МВР са задържани общо 43 лица, а в рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори ще преценят на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения, както и какви мерки за неотклонениe да бъдат поискани спрямо тях. Сред задържаните има и български граждани, и чужденци, съобщи Гешев.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност е сирийски гражданин, пребиваващ в България. Той е задържан в София.

Главният организатор е осъществявал нерегламентирани действия - „хавала”. Не става въпрос за явни терористи действия или заплаха на територията на страната, а един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности. Системата „хавала” е древна система, наричана така от арабите – при едно лице, хавалдар, идват определени хора, които носят определени суми, и искат тази сума да стигне до другия край на света, опита да обясни Гешев схемата.

По данни на прокуратурата такава мрежа от лица съществува в почти всички държави, както в Европейския съюз, така и извън него.

Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет, каза Гешев. Той добави, че между 100 и 300 млрд. евро годишно генерира организацията на „хавала”.

Прокурор Гешев направи уточнение във връзка с обвинението на собственика на „Дунарит“ Емилиян Гебрев, който днес повече от час бе разпитван в Националната следствена служба.

Завод „Дунарит“ е придобит със средства от КТБ по начина, по който са придобити всички други предприятия от организираната престъпна група, за която в внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, с ръководител подсъдимия Цветан Василев. Придобит е преди инкриминирания период, за който е делото с Специализирания съд. Т.е. той е купен с пари от КТБ. Този завод, който има сериозна търговска дейност и винаги е имал такава, е нормално да бъде част от активите на КТБ (в несъстоятелност). Ако синдиците успеят да продадат тези активи, би трябвало да се плати на тези хора, на които не им бяха платени парите, т. нар. негарантирани вложители. С техните пари е купен този завод“, обясни Гешев. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари