Петър Ганев: Не бързайте да обменяте лева с евро

0
Има доста висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния кредит, отбеляза икономистът
Има доста висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния кредит, отбеляза икономистът Снимка: Фокус

Има доста висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния кредит, отбеляза икономистът

Не бързайте да обменяте лева с евро. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Институт за пазарна икономика.

"Предстои конвергентния доклад от Европейската централна банка, той ще излезе може би юни-юли месец. Той ще каже как сме с критериите, особено критерия за инфлацията, дали успяваме да го изпълним. И след средата на годината, след ротацията, ще имаме яснота за еврозоната дали ще се случи на 1 януари 2025 г. Докато не излезе доклада на ЕЦБ няма да имаме дефинитивен отговор на този въпрос. Всички се фокусират в инфлацията, не мисля, че това ще е големият проблем. Един от проблемите е какво ще правят възрастните хора, които имат събрани някакви пари в дома си за 20-30 и повече години. Те по някакъв начин ще трябва да ги обменят в един момент. Това са социални рискове, породени от структурни проблеми от бедност. Възрастни хора - самотно живеещи, а че цените ще се удвоят и хората ще изгубят спестяванията си - това са просто митове", коментира Ганев във връзка с превалутирането от лева в евро.

Според него не би трябвало да има валутен риск между лев и евро: "Тук е въпрос на лихва, която дава банката, условия и т.н. Валутният борд го гарантира, знаем какъв ще е курсът при влизане в еврозоната. От тук нататък, ако имате депозити и кредити в други валути, вече всеки си носи пълния валутен риск. Помним какво стана с едни кредити в швейцарски франкове. Там дори правителството се намеси по някакъв начин да помага на не много голям брой, но все пак няколко хиляди човека, които бяха взели такива ипотечни кредити. Така че валутният риск се носи, когато валутата е различна от лев или от евро. И по принцип, никога не трябва да забравяме във финансовата сфера, че риск има. Има доста висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния кредит", отбеляза икономистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Буров
    Това е начинът да се извадят левовете от буркани и дюшеци.Па като вземат да питат от къде ги имате,не знам какво ще правим!
  • 4
    1
    Бедните ще го духат!
    Ако обменят 1 лев за 1 евро - няма риск. Останалото е спекула.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари