Петър e най-възрастният влогър у нас

1
„Ютуб” каналът на 90-годишния влогър има стотици абонати
„Ютуб” каналът на 90-годишния влогър има стотици абонати Видео: bTV

Петър Стаменов рецитира български стихотворения в „Ютуб”

Не всички говорят публично пред хора. За да рецитираш стихотворение пред хиляди пък се изисква не само дарба, но и спокойствие. 90-годишният Петър Стаменов, за когото поезията е двигател на живота, вече повече от година и половина рецитира стихове пред огромна аудитория в глобалната мрежа, предава bTV.

„Ютуб” каналът на най-възрастния влогър у нас има стотици абонати, но онлайн рециталите му са гледани от хиляди.

Перфектната му памет и дарбата да рецитира са забелязани още докато е бил ученик, а на 90 г. поезията е негов постоянен спътник. За да не забравя вечните български произведения, Петър Стаменов казва, че има специална „формула”: „Аз си ги тананикам и повтарям почти всяка нощ и като се събудя не мисля за глупости. Рецитирам си някое стихотворение и така проверявам дали съм го забравил или не”.

Идеята за онлайн изява на родения в монтанското село Вирове рецитатор е на неговата внучка, а за заснемането на видеата и поддържането на страницата помагат по-младите в семейството.

„Те ми четат редовно коментарите и отзивите. В момента 18 хиляди души, почти само млади хора, са ме слушали. Много ми благодарят, че са научили стихотворението „Хайдути” например. Едно дете, което учи в Прага, ми беше писало, че е получило отлична оценка в училище и специално ми благодари, че съм му помогнал. Това ме крепи и ми дава сили, дава ми импулс, че съм полезен на стари години на младите”, казва още Петър.

Произведенията на Христо Ботев, Иван Вазов и Никола Вапцаров са най-голямото му вдъхновение.

Петър Стаменов признава, че книгите са най-важното в живота му и обещава да продължава да рецитира: „От любов към България, защото вярвам, че така поддържаме българското, поддържаме силата на България”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари