Петък 13 - фатална дата или суеверие

0
Българите сме суеверен народ
Българите сме суеверен народ Видео: bTV

Българите са суеверни, но датата петък 13 се счита за фатална отскоро

Разговор с  гл.ас. д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН,  гост в студиото на bTV.

Д-р Мишкова обясни, че нумерологията и страхът от конкретни дати са навлезли по-късно в съзнанието на българите, така че идеята за фаталния петък 13 е сравнително нова у нас. Традиционно петък е „лош ден“, както обясни тя, защото е свързан с много ограничения какво може да се прави и какво не, предимно отнасящи се за жените.

Българите обаче са изключително суеверен народ, като повечето суеверия са свързани с дома.

Предците ни, а и доста хора днес, следват много стриктни правила какво може да се прави в или около дома, какво трябва или не трябва да се внася. Много разпространено суеверие и до днес е, че нищо не трябва да се предава през прага на вратата.

Котките играят важна и доста зловеща роля в съзнанието на българите.

Те са преди всичко лоши същества, чиято единствена функция е да пазят дома от гризачи. Понякога обаче нанасят повече вреда, отколкото полза, според суеверията. По традиция труповете на починалите трябва да се пазят да не бъдат прескочени от котка, защото се вярва, че ще вампирясат.

Голяма част от тези суеверия имат много логично и практично обяснение. Иглика Мишкова даде пример със суеверията, свързани със солта и с огледалата и обясни, че някога това са били много скъпи продукти, което обяснява защо са придобили свръхестествени свойства в съзнанието на хората.

Етнологът не изключи възможността склонността на българите днес да вярват в конспиративни теории за произхода на COVID-19, чипирането с ваксини или 5G мрежата да се дължат именно на тази склонност към суеверия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари