Пет стъпки за постигане на по-висока заплата

1
Много кандидати смятат, че не трябва да участват в преговори за заплатите, особено в условия на криза
Много кандидати смятат, че не трябва да участват в преговори за заплатите, особено в условия на криза Снимка: Dunavmost

Много кандидати смятат, че не трябва да участват в преговори за заплатите, особено в условия на криза

Винаги има причина и никога не е късно да потърсиш справедливо възнаграждение за труда си. Договарянето на заплата по време на фазата на наемане може да бъде предизвикателство, но ще бъде още по-трудно да поискате повишение по-късно. За да направите успешно това, използвайте следната стратегия, пише fastcompany.com, цитирано от Money.bg.

Проучване, проведено от агенцията за подбор на персонал Robert Half сред мениджъри, установи, че 36% от анкетираните са по-склонни (и 50% вероятно) да обсъждат заплатата на етапа на наемане. Мелани Фелдман и Анна Шулигер, съоснователи на Get Hired, онлайн курс за търсене на работа, смятат, че в подобни преговори:

1. Важно е да можеш да изключиш емоциите

"Много кандидати смятат, че не трябва да участват в преговори за заплатите, особено в ситуация на икономическа криза", казва Шулигер. "Те смятат, че не могат да искат повече, или че трябва да са благодарни за всяко предложение. Но вие имате това право и заслужавате справедливо запращане."

По време на преговорите за заплата се разглеждат както лични, така и общи фактори в определена ситуация и за да успеете, трябва да се научите как да намерите баланс между тях.

2. Определете вашите нужди и желания

Помислете от какво наистина се нуждаете и какво би било просто хубав бонус. Например, може да се нуждаете от определена заплата или здравно осигуряване, но обезщетението за обучение също ще бъде добро допълнение.

"Може да има обезщетения, платени отпуски, акции или работа от дома", казва Шулигер. Освен с пари, качеството на живот се подобрява с много неща. Потърсете възможност да заемете по-добра позиция."

3. Проучване на пазара

След това трябва да проучите диапазоните на заплатите за подобни позиции в региона, които съответстват на вашия опит и професионална квалификация.

"Хората идват и са окуражени от факта, че служителите на подобни позиции печелят повече от тях", казва Фелдман. - Избягвай го. Емоциите не помагат на нещата."

Разгледайте ресурсите за работа и отворените източници на компании, за да разберете за какво можете да кандидатствате.

"Трудно е обективно да оцените способностите си в парично изражение", казва Фелдман. "Но като направите свое собствено проучване, ще бъдете ясно уверени в изискванията си и ще можете да заемете по-добра позиция."

4. Идентифицирайте възможните алтернативи

Фелдман и Шулингер съветват да изчислявате заплатата си според принципа BATNA (най-добрата алтернатива на договореното споразумение). Тя е предложена от Роджър Фишър и Уилям Урей, автори на "Пътят към съгласието, или преговори без поражение".

Задайте си тези четири въпроса и пребройте точките:

- Имате ли други предложения за работа? Да=1, Не=0

- В момента работите ли? Да=1, Не=0

- Можете ли да си позволите почивка? Да=1, Не=0

- Това ли е най-добрият вариант за вас? Да=0, Не=1

Ако резултатът ви е нула, примирете се с тази работа. По-нататъшните преговори ще зависят от вашето проучване на пазара.

Ако резултатът е единица, възможностите ви са ограничени. Договарянето ще зависи от вашата лична оценка за това колко дълго можете да останете в настоящата ситуация и колко добре офертата отговаря на вашите изисквания.

Ако резултатът е две точки, можете да преговаряте. Може би вече работите или имате други оферти, което означава, че сте търсени. Така че можете да обсъдите прилично ниво на заплата.

И ако резултатът ви е от три до четири, имате всички шансове за успех в преговорите. Работиш, имаш други оферти и можеш да си позволиш почивка. Ако имате много професионален опит зад гърба си, тогава вероятно можете да постигнете добра заплата.

5. Задайте диапазон на заплатата

Последната стъпка е да се определи диапазон на заплатите. Експертите разграничават четири нива на заплащане: минимално, пазарно, желано и максимално.

  • Минимумът е това, от което се нуждаете за цял живот.
  • Пазарно - отчита средните заплати на пазара на труда.
  • Желателно - добавя към пазарната заплата желаната сума за комфортен живот.
  • Максимумът е най-висок за позиция в бранша.

Използвайте тази схема, за да преговаряте за сумата, която искате.

Като следвате тези четири стъпки, ще можете да балансирате личните си и общите изисквания за заплата.

"Разглеждането на позицията от субективна или обективна гледна точка ще ви помогне да намерите най-добрата оферта на пазара на труда", каза Шулигер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари