Пет инвестиции за 900 милиарда долара

0
Една от тях е Китайският мегаград - 2 пъти колкото София, Пловдив, Варна и Бургас
Една от тях е Китайският мегаград - 2 пъти колкото София, Пловдив, Варна и Бургас

2017 година донесе няколко мегапроекта, които показаха големите амбиции за държави, като Китай и Саудитска Арабия.

Ето 5 от тях, чиято обща стойност надхвърля 900 милиарда долара:

Индустриалната зона между Саудитска Арабия, Египет и Йордания

Като част от стратегията на Рияд за преместване на фокуса на икономиката от петрола от кралството обявиха, че ще изградят огромна индустриална зона на територията на три държави - Саудитска Арабия, Египет и Йордания. Проектът носи наименованието НЕОМ, като в него ще бъдат инвестирани 500 милиарда долара. Площта на населеното място и индустриалната зона към него ще бъде 26 500 квадратни километра.

Китайският мегаград 2 пъти колкото София, Пловдив, Варна и Бургас

През пролетта Пекин обяви мащабен проект за построяването на нов град между Пекин, Тиендзин и Хъбей. Тогава стана ясно, че на първия етап от изграждането му ще бъдат застроени около 2000 квадратни километра или 2 пъти колкото четирите най-големи града в България. Според изчисленията на Morgan Stanley вложенията в него ще достигнат 290 милиарда долара.

Новият път на коприната

Правителството в Китай заяви намеренията си и за изграждането на друг мегапроект - този за търговската линия "Един пояс - един път", станала още известна като "Новият път на коприната". Президентът Си Дзинпин обеща да бъдат вложени 124 милиарда долара в многобройните инфраструктурни проекти, които трябва да помогнат на втората по големина икономика за разширяване на връзките между търговските й партньори.

Най-голямата плаваща слънчева ферма

40-мегаватовото съоръжение се намира в източната китайска провинция Анхуей, като то беше завършено през лятото. При достигане на пълния си капацитет централата ще може да захранва с електроенергия 15 000 домакинства.

"Гигафабриката" на Tesla

В началото на 2017 година врати отвори ултрамодерната "гигафабрика" за батерии за електрически коли на Tesla в Невада. Тогава беше заявено, че до 2018 година капацитетът й ще бъде увеличен двойно и там ще работят до 6500 души. Няколко месеца по-късно европейската компания Nerthvolt обяви, че ще работи по такъв завод на Стария континент.

Американският бизнесмен Илън Мъск успя да запише още един успех в тази посока, като в Австралия само за 100 дни построи най-голямата система от батерии в света.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари