Перник се превърна в змиярник! Влечугите свалят кожите си в центъра на града

0
Перник се превърна в змиярник! Влечугите свалят кожите си в центъра на града
Видео: ZaPernik.com.

С изгряването на слънцето и настъпването на жегите змийският терариум в центъра на Перник отново напомни за съществуването си, информира на ZaPernik.com. Змиите, които от няколко години обитават брега на река Струма, в района на големия мост на площад "Кракра Пернишки" свалиха кожите си. Гледката със змийските кожи по камъните е от няколко дни. Минувачи спират, за да погледат змиите, които са над 10 и се препичат на слънцето. По-любопитните влечуги дори си изкарват главите напред.

Змиите са различни по размери и окраска. Змиите сменят кожата си периодично. За разлика от други влечуги, кожата при змиите се сваля на едно единствено парче, подобно на сваляне на чорап. Смята се, че това се прави с цел премахване на външни паразити.

Няколко пъти служители на дирекция "Национална служба гражданска защита" се опитваха да изловят влечугите, но това беше мисията невъзможна, тъй като теренът е стръмен, а змиите са хитри и бързи.

Леговището на влечугите се простира по протежение на централния пернишки площад, под който има и огромно кухо пространство, където вероятно змиите живеят и се размножават. До началото на 70-те години на миналия век под нивото на площада са били разположени хали. Те са работили до 1972 - 1973-а година, когато са затворени. След реконструирането на централната част на площада, халите са били затрупани. Именно в старите хали се крият десетки змии.

Храстите, които са до Струма и водата в реката, която е сравнително чиста, откакто повечето заводи затвориха, също допринасят за рая на влечугите.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари