Периметър от 50 хиляди декара е изпепелен в Сакар планина

0
Пожарът продължава, огнеборци ще работят цяла нощ
Пожарът продължава, огнеборци ще работят цяла нощ Снимка: БГНЕС

Цяла нощ противопожарните екипи от огнеборци и горски служители остават да контролират района на огромния пожар в Сакар.

В това се увери лично Областният управител на Хасково Станислав Дечев. Периметър от 50 хиляди декара между селата Изворово, Дрипчево и Оряхово вече е изпепелен. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково, предаде Фокус.

Унищожени са гори, храсти, пасища, бадемови насаждения и лозя. С обединените усилия на пожарникари, полицаи, горски, военнослужещи и доброволци огънят не бе допуснат да влезе в населените места.

Пряката опасност за село Изворово също вече отмина. Над 200 човека вече второ денонощие работят на терена на пожара.През деня в гасенето се включи хеликоптер МИ 17 от авиобаза Крумово и високопроходима верижна техника от Мини Марица Изток.

Щетите, нанесени от стихията все още не са изчислени. Не са изчислени и разходите, направени от институциите за овладяване на пожара, както и загубите на стопаните. Разследват се причините за унищожителния пожар.

За сега е ясно, че едно от местата, от където тръгна огънят, е фотоволтаичен парк до село Оряхово. Заради вероятно късо съединение там са се запалили сухи треви и стихията се разрастна, обхващайки огромни площи от землището на Оряхово и Изворово. Друга вероятна причина на избухването на пожара е разчистването на пасища.

Полицията продължава работа по изясняване на причините и задържане на подпалвачите.

Другото горещо място в област Хасково днес бе село Младиново, община Свиленград. Там огънят унищожи 1000 декара растителност и широколистна гора само за няколко часа след обяд. Този пожар вече е овладян. Дежурствата и там продължават.

За цялата област Хасково за утре остава в сила червен код за екстремна опасност от пожари. Областният управител на Хасково призова всички да бъдат изключително внимателни и да не допускат с небрежните си действия запалвания и пожари.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари