Пепи Еврото: Давах по 10 000 лева на месец подкуп на европрокурорката Теодора Георгиева

0
Корупционната схема продължила 4 години - от 2019 до 2023 година
Корупционната схема продължила 4 години - от 2019 до 2023 година Снимка: БГНЕС

Корупционната схема продължила 4 години - от 2019 до 2023 година

Обявеният за починал от инфаркт в Дубай през август тази година бивш следовател Петьо Петров - Пепи Еврото прави скандални разкрития за корупция в българската европрокуратура и даване на огромни месечни подкупи на европейския прокурор Теодора Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

Корупционната схема продължила 4 години - от 2019 до 2023 година, като Георгиева взимала парите да оказва влияние върху разследвания и изнудване на разследваните.

Според осведомени, Петров е изпратил този месец писмо със скандалните разкрития, адресирано до Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, главният прокурор, СГП, КПКОНПИ и парламентарната комисия за борба с корупцията.

„Давах всеки месец по 10 000 лева на европейския прокурор Теодора Георгиева лично. Първоначално парите се предаваха във ВИП залата на ресторант „Осемте джуджета, твърди Еврото. Според бившия следовател, който избяга от страната през пролетта на тази година след разкритията по сагата „Осемте джуджета“, парите ги осигурявал лично той, а му помагал Кристиян Георгиев Христов. Христов е сочен за дясната ръка и „момче за всичко“ на Петров, той бе задържан през юни тази година минути преди да даде пресконференция в БТА в защита на Еврото. После получи обвинение от Софийска районна прокуратура, че незаконно е записвал разговори на бившия следовател с негови гости в ресторанта.

„След като Георгиева стана европейски прокурор и започна да отсъства от страната често, парите ѝ се даваха, когато се прибереше в България на удобни за нея места. В замяна на това Теодора Георгиева имаше ангажимент да оказва влияние конкретни досъдебни производства да се приключват според моите указания, с оглед на това, че по този начин можех да договарям големи суми от лицата, спрямо които се водеха досъдебни производства. С две думи трябваше да се контролира българският офис на Европейската прокуратура и по този начин да се изкарват големи суми пари“, пише Петьо Петров до Кьовеши.

Той твърди, че корупционната схема с Теодора Георгиева е действала от 2019 до 2023 година. Еврото споделя, че се страхува за живота си и че може да бъде убит при завръщането си в България. Но е готов да даде показания пред прокурор по скандалните разкрития за корупция в българския офис на Европейската прокуратура.

Коя е европрокурорката Теодора Георгиева, взимала подкупи в „Осемте джуджета“?

Георгиева бе една от двете европрокурорки, ангажирани от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков в нарушение на закона да разпитват укриващия се в Дубай тогава Васил Божков и да уреждат кампанията срещу бившия премиер Бойко Борисов при незаконния му арест през март 2022 година. Като по този начин поддържат лъжата, че европейската прокуратура разследва лидера на ГЕРБ.

Според публикации в различни медии именно Теодора Георгиева е замесила името на своята шефка Лаура Кьовеши в първоначално разпространената от МВР информация за задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Кьовеши научава за това, докато пътува за Киев, където имаше среща с украинската главна прокурорка Ирина Венедиктова.

След незабавна реакция от Европейската прокуратура, още докато се претърсваха домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, МВР бе принудено да изтрие собственото си съобщение, обвързващо ареста на тримата със 120 дела, които европейските делегирани прокурори наблюдават у нас.

Теодора Георгиева придружаваше Лаура Кьовеши при визитата ѝ в София, макар това да не бе публично оповестено от домакините – кабинета на министър-председателя Кирил Петков.

Причината – налице е недопустим конфликт на интереси между българския представител в Европейската прокуратура и член на българското правителство, назначен със заповед на премиера.

Теодора Георгиева е съпруга на бизнесмена Васил Георгиев, назначен с подписа на Кирил Петков за заместник-министър на външните работи. Сред основните правомощия на европрокурорите е да разследват злоупотреби с европейски средства, извършвани от представители на изпълнителната и други национални власти. С други думи – Теодора Георгиева има достъп до информация за всички разследвания, които институцията на Лаура Кьовеши провежда спрямо представители на българското правителство, част от което бе и нейният съпруг.

Васил Георгиев има минимален опит като български дипломат в съседна Турция. В миналото е бил митничар, но напуска Агенция „Митници“ след разследване, свързано с внос на злато именно от съседна Турция.

Влиза в политиката преди година, когато е избран два пъти за депутат от „Има такъв народ“. Допреди това, в продължение на 15 години, е управител на търговски дружества, които са собственост на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови. Двамата братя са специални гости на сватбата на Васил и Теодора Георгиеви. Познанството между Бобокови и Георгиеви датира от Русе, градът, в който бизнесмените имат сериозни инвестиции.

През 2021 година. Комисията по граждански свободи и вътрешен ред (LIBE) на Европейския парламент повдигна въпроса за начина, по който са излъчени националните представители в Европейската прокуратура на три държави – България, Белгия и Португалия. Тогава бе избрана и Теодора Георгиева.

Петьо Петров-Пепи Еврото е бивш следовател в столичната следствена служба, после неин заместник-директор. През 2009 година е прехвърлен в Националната следствена служба.

Петьо Еврото придобива популярност и с разследването на „Антикорупционния фонд“ отпреди три години, станало известно като "Осемте джуджета". В разследването на неправителствената организация бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор Златанов разказват как е направен опит да им бъдат отнети фирмите, свързани с асансьорния бизнес. Двамата имат спор за имущество и бащата търси помощ от Петьо Еврото. След това е образувано дело срещу сина и той е арестуван. Междувременно срещу бащата започва натиск да се раздели с фирмите, а синът е закаран в болница заради тежки здравословни проблеми. Именно в болницата той е посещаван от нотариус, за да прехвърли дялове от фирмите си. Въпреки постановление на СРП по случая за прекратяване на производството по журналистическото разследване, в началото на март т. г. Софийски градски съд окончателно го отменя.

В края на май тази година Петров бе обявен за национално издирване, а по-късно и от Интерпол и с европейска заповед за арест. Той изчезна от България при опит да бъде арестуван от полицията в столично заведение. През август различни медии публикуваха информация, че е починал от инфаркт в Дубай, където се укрива със сина си.

Проверка на МВР и външно министерство и запитвания до ОАЕ за евентуалната смърт и местонахождение на Петров не дадоха резултат.

Към скандалните си разкрития до Кьовеши Еврото прилага и клетвен лист, подписан собственоръчно от него, с който декларира истинността на твърденията си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    5
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Педьо-еврото като видя, че сгази лука, ще гледа сега да натопи и други,че да се хареса на народа, който отдавна му писна да бъде лъган. Важното е да се знае, кой е давал парите на Педьо Еврото които той е давал на Георгиева.
  • 4
    4
    И ?????????????????????
    И ?????????????????????
  • 26
    3
    плюс-минус
    Ако това за въпросната прокурорка е истина, в затвора. Там да бъдат и тези, които вече трийсет и кусур години ни крадат и си пълнят джобовете.
  • 34
    2
    нунчо
    Всички служби се напълниха с боклуци опашати,татуирани,калинки,мисирки и откачалки,бивш следовател ще дава подкуп защото е крадец и отрепка в затвора всички заедно с мутрата
  • 39
    1
    daskal
    Сега трябва да "починат" този, който го обяви за починал. Да ви имам и службите, и разузнаването, и всичко! Отишъл в Дубай и не могат да го намерят. Не знаят къде живее и как се издържа. Все едно е заминал за Амазонската джунгла. Тъпаци!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари