Пентагонът: Русия е изтеглила 2/3 от войските, разположени около Киев

0
Западните военни анализатори нарекоха неуспешната обсада на Киев значително поражение за руснаците
Западните военни анализатори нарекоха неуспешната обсада на Киев значително поражение за руснаците Снимка: iStock

Западните военни анализатори нарекоха неуспешната обсада на Киев значително поражение за руснаците

Русия е изтеглила около 2/3 от войските, които са били разположени около Киев, като повечето от тях са изпратени обратно в Беларус с планове за пренасочване на други места в Украйна, заяви високопоставен служител на Пентагона.

"Започваме да забелязваме, че те се консолидират в Беларус. Това, което продължаваме да смятаме, е, че руските войски ще бъдат преоборудвани, снабдявани, може би дори подсилени с допълнителна жива сила, а след това ще бъдат изпратени обратно в Украйна, за да продължат да се бият на други места", каза служителят, цитиран от БГНЕС.

Пренасочването идва, след като украинските сили дадоха силен отпор на руснаците, нахлули в Украйна на 24 февруари с явното намерение бързо да превземат столицата Киев и да сменят правителството. Западните военни анализатори нарекоха неуспешната обсада на Киев значително поражение за руснаците, но Москва намекна, че иска да съсредоточи военните си усилия върху югоизточния регион на страната Донбас, където те се обединиха с проруските сепаратистки сили.

Представителят на Пентагона подчерта, че изтеглените войски все още не са показали признаци за придвижване към Донбас. Длъжностното лице не отрече съобщенията, че западните съюзници на Украйна планират да ѝ доставят танкове, произведени в бившия Съветски съюз, за да продължи контраатаката си срещу руските сили.

"Продължаваме да обсъждаме и разговаряме със съюзниците и партньорите си за помощ в областта на сигурността за Украйна, но решенията за това какво една страна предоставя на Украйна са национални".

Девет седмици след началото на войната Вашингтон подчерта, че предоставя на Украйна само "отбранителни" оръжия, като например прецизни оръжия за унищожаване на руски бронирани машини. Около 14 други държави предоставят оръжия, които по принцип са с по-офанзивно предназначение, каза служителят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Лорд Джон
    БлиZкриг за два дни! Путлер се наака от страх, лъган от жалките си генералчета, изгубилха 60% от умрялата си техника! Започнаха да избиват цивилни по улиците да се мислят за големи "победители"! Тъпи руZ-НАЦИ, сър!
  • -4
    1
    Русе
    Пускай "неотрона" и да се приключва!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари