Пенсионните фондове ни мамят

0
Всички кандидат-пенсионери, родени след 1960 г. вече са измамените камилчета
Всички кандидат-пенсионери, родени след 1960 г. вече са измамените камилчета

Пенсионни фондове, Комисия за финансов надзор, финансов министър и кой ли не ни правят ежедневно на глупаци, пише BIG5.

Оказва се, че пенсионните фондове ни мамят най-безочливо с парите в личните ни сметки, там където всеки месец внасяме за допълнителна пенсия - УПФ.

Всички кандидат-пенсионери, родени след 1960 г. вече са измамените камилчета.

Финансови експерти алармираха пред BIG5.BG, че фондовете се заиграват с терминология и крият реално каква е доходността на внесените за втора пенсия пари.

Пенсионните фондове публикуват и обявяват графики с доходността на цялото дружество. Но не вярвайте на това! Това е номиналната доходност на целия фонд.

Истинската картинка за натрупаните ни пари в нашите сметки трябва да е реалната доходност.

Хората не ги интересува какво е направил инвестиционния мениджър на даден фонд в последните 24 месеца.

Важното е всеки да знае каква е доходността - реалната, на неговата лична сметка, предупреди пред BIG5.BG финансовият консултат Радостина Никова.

В отговор на нейно питане до пенсионен фонд тя получава следния отговор:

"Използвайки коригираните с инфлацията парични потоци за калкулацията по описания по-горе метод се получава постигнатата реална доходност в УПФ за всички пенсионноосигурителни дружества за периода след приспадане на всички удържани такси в размер на 0.464% на годишна база."

В същото време обаче същият фонд публикува графика, на която доходността е била 3,17%. А тези цифри са почти 8 пъти по-високи от 0,464% - доходността на личната сметка за втора пенсия.

"Говорят само за темпа на инфлацията и не казват нищо за таксите на фондовете, които са непремерено високи. Реалната доходност отчита инфлацията. Колкото до таксите на фонда те също подяждат доходността. От всяка наша вноска се отчисляват 5% такса за фонда и още 1% за управлние на средствата на годишна база", обясни финансовият консултант.

Навсякъде се дава само номиналната доходност, а регулаторът КФН казва, че фондът е задължен да предоставя информация за реалната доходност, такава обаче няма.

Кой, кого лъже и защо? Със сигурност обаче излъганите са всички българи, които внасят пари и един ден на старини ще чакат втора пенсия.

Друг е въпросът, че в Кодексът за социално осигуряване е заложено да взимаме по-малка пенсия, ако се осигуряваме в ДОО и в УПФ, отколкото, ако внасяме пари само в ДОО.

Необходимо е да се интересувате не само от това каква е доходността на вашите средства в пенсионен фонд, но и каква е промяната на ценовото равнище за съответния период.

Сравнението на промяната на ценовото равнище (инфлацията), с номиналната доходност на вашия пенсионен фонд ви дава по-завършена представа за резултатите от допълнителното пенсионно осигуряване, препоръчват от КФН.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари