Пенчо Милков участва в обучение за борба с корупцията, водено от Херо Мустафа

4
Освен русенския кмет, на срещата с посланичката на САЩ са били и: кметът на Бургас, Перник, Стара Загора, Кърджали, Разград, Враца, Велико Търново и Благоевград
Освен русенския кмет, на срещата с посланичката на САЩ са били и: кметът на Бургас, Перник, Стара Загора, Кърджали, Разград, Враца, Велико Търново и Благоевград Снимка: Facebook

Освен русенския кмет, на срещата с посланичката на САЩ са били и: кметът на Бургас, Перник, Стара Загора, Кърджали, Разград, Враца, Велико Търново и Благоевград

Международният републикански институт (IRI) събра кметове и заместник-кметове от десет български общини, за да обсъдят приемането и прилагането на програми за антикорупционни реформи, изработени от работни групи на местно ниво с участието на представители на общинските власти и гражданския сектор. Дискусията се проведе под формата на кръгла маса със специален гост посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

“Днес съм тук с Вас по две причини. На първо място, за да изразя уважението си към работата и ангажимента Ви за повече прозрачност и на второ място, за да подчертая важността на Вашите усилия. Вашата работа е важна, защото повишаването на прозрачността и превенцията и противодействието на корупцията са ключът към повече просперитет за гражданите,” отбеляза посланик Мустафа в началото на срещата.

Представените на срещата десет общини участват в програмата на IRI „Борба с корупцията на общинско ниво в България“ от есента на 2021 година. В събитието участваха Живко Тодоров, кмет на Стара Загора; Димитър Николов, кмет на Бургас; Хасан Азис, кмет на Кърджали; Илко Стоянов, кмет на Благоевград; Пенчо Милков, кмет на Русе; Станислав Владимиров, кмет на Перник; Мирослав Грънчаров, зам.-кмет на Разград; Венера Милова, секретар на Столичната община, Александър Владимиров, зам.-кмет на Враца; Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново.

Кметовете и заместник-кметовете се обединиха около важността както на официалното приемане, така и на изпълнението на програмите от реформи, разработени в рамките на програмата IRI. Те отбелязаха общите предизвикателства, пред които са изправени по отношение на ефективната прозрачност и гражданското участие. Общинските лидери изразиха и готовност за ефективно реализиране на разработените реформи.

Програмният мениджър на IRI София Петкова подчерта, че общинските програми за антикорупционни реформи са продукт на работни групи във всяка от общините. Програмите се основават на предизвикателствата, идентифицирани чрез методологията за оценка на уязвимостта към корупция на IRI, която беше приложена в десетте общини. Работните групи създадоха програмите от реформи, като избраха уязвимостите, които те да адресират и изработиха реформи, съобразени с местните нужди.

Програмите от реформи, изготвени и приети с единодушие от общинските работни групи, бяха изпратени през декември 2022 г. на кметовете за разглеждане за официално приемане. Пет общини вече са приели своите програми за реформи с решение на общинските съвети – Стара Загора, Бургас, Кърджали, Разград и Столична община. Очаква се останалите общини да приемат своите програми за реформи през следващите месеци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    11
    ники
    Кмете защо вдигна данъците ,пък и заплатата си ,забрави за какво те избрахме да потърсиш отговорност от предните за злоупотребите ,а ти какво направи ,само смени захранваната партия системата и схемите останаха ,предния път гласувах за те ,е това ти беше честито Да не говорим че града мяза на нищо с тия водни проекти ,но явно и там имаш пръст щом не им търсиш отговорност на тия безграмотници
  • 9
    10
    пънчи
    след една година, друг ще е кмет.
  • 10
    9
    По-голяма
    Сметка не съм чул, Пенчо сред водещи кметове . Кмет който разсича града, пропусна финансиране, който няма нито едно реално действие в полза на гражданите, който управлява през фейсбук и цялото му управление е само обещания на кило и нищонеправене. А на Херо кой й дава право на подобни изяви, с какъв сурат след като в САЩ разследват сина на Байдън и въобще за какви 5 лева става р
  • 9
    8
    Николай
    Щом новите господари наредят,няма мъдане. Те ще ни обучават,вместо да разкарат Касета и Буци! Смях!
  • 15
    7
    Тая
    Мръсна кюрдско-американска пача да си ходи в шибаната америка. Не е желана на наша земя!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари