Пенчо Милков: Тировете спират където пожелаят и създават затруднения на гражданите

2
През миналата година година русенската полиция е издала около 4200 електронни фиша за нарушения на чуждестранни шофьори, като от тях са платени само 63
През миналата година година русенската полиция е издала около 4200 електронни фиша за нарушения на чуждестранни шофьори, като от тях са платени само 63 Снимка: Dunavmost / архив

През миналата година година русенската полиция е издала около 4200 електронни фиша за нарушения на чуждестранни шофьори, като от тях са платени само 63

"Необходимо ни е законодателство, което да даде възможност на нашите полицаи да налагат на момента санкция на чуждестранните шофьори-нарушители. Това ще дисциплинира тези водачи на превозни средства. Нарушенията, които извършват в момента, ги приемам като обида за държавата". Това каза днес кметът на Русе Пенчо Милков, който организира по този повод среща с представители на отговорните институции и русенски депутати.

Той коментира, че е доволен от срещата, тъй като е видял единодушие от народните представители от различните политически сили. По думите му сегашното Народно събрание може да приеме подобна законодателна промяна.

"Невъзможността на полицията да наложи на момента санкция на чуждестранните шофьори на коли и на камиони за нас като граничен град е изключителен проблем. В момента правните норми са от едно друго общество от 60-те и 70-те години", каза Милков.

По време на срещата директорът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Николай Ненков обясни, че през миналата година година русенската полиция е издала около 4200 електронни фиша за нарушения на чуждестранни шофьори, като от тях са платени само 63.

Старши комисар Ненков разясни начина, по който се санкционират водачите. Той обясни, че при чуждестранните шофьори има изискване образуваното производство да бъде преведено на разбираем език. По думите му най-краткият срок за изпълнение на издаденото и връчено наказателно постановление е 14 дни. Няма и мярка за принуда шофьорът да бъде оставен на територията на България, за да се изпълни наказанието.

Депутатът Иван Иванов, който е заместник-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, обясни, че липсата на политическа воля е възпрепятствало досега приемането на изменение в закона за движение по пътищата.

"Радвам се, че на срещата тук и депутатите от другите политически сили са на мнение, че промяна е необходима. Надявам се, че това ще намери подкрепа и в пленарна зала, тъй като е изключително необходимо", каза Иван Иванов.

Той обясни, че законопроектът е на МВР и е готов.

"Предстои да се запознаем подробно с него. Това, което имаме като първоначални данни, е именно облекчаване на режима и да бъдат налагани по-бързо санкции на чуждестранни шофьори- нарушители", каза Иванов.

По време на дискусията управителят на Областното пътно управление Стамен Савов информира, че се очаква през тази година да бъде поставено началото на строителството на магистралата Русе - Велико Търново. Това ще облекчи трафика по главния път Русе-Бяла, наричан от русенци "път-убиец" заради честите катастрофи.

Савов обясни, че финансирането е осигурено по европрограма, има и избран изпълнител за първите два лота - Русе - Бяла и обход на Бяла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    РъБъ
    "Русенската полиция е издала около 4200 електронни фиша за нарушения на чуждестранни шофьори, като от тях са платени само 63." Кой събира тези задължения ? Отговор: Националната агенция за приходите събира задължения, наложени или установени от органите на МВР, които не са платени в срока за доброволно плащане, посочен в съответния административен акт – фиш, електронен фиш или в наказателно постановление. Способите за събиране на незаплатените в срока за доброволно изпълнение задължения както към външни за НАП взискатели /МВР, общини, съдилища и др./, така и от данъци и осигурителни вноски, са регламентирани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
  • 6
    15
    пънчо
    Не щат да го видят тоя...с нетърпение очакваме да се омете от кметството-а той фото,постове-наглец!Още малко!
  • 6
    14
    Гост1
    Пенчо тиквеник такъв искай половината такса мост да остава с Русе поне,в Гюргево остава цялата да не говорим че е и по висока,освен вреди гаден вуздух мизерия разбити пътища катастрофи къкво остава за русенциЧе и по лошо чистим им мизериите
  • 8
    13
    ШУМ
    В нормална държава когато международен път преминава през населено място, обикновенно се монтират ШУМОПОГЛЪЩАЩИ ПРЕГРАДИ между пътя и жилищните райони. Къде са същите по бул. "България"? Да оставим другото, хайде. Ама поне това някой сеща ли се че трябва да бъде направено?
  • 13
    12
    Опит
    Хайде пробвай да ти напишат фиш в Румъния, да ти дойде по пощата и да не го платиш. Какво ще стане ли? Ще разбереш в момента, когато отново влезеш със същата кола/автобус/камион в Румъния...Вдясно, паркинг и докато не платиш, няма да мръднеш. В Гърция пък ти смъкват номера и като си платиш, можеш да си ходиш.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари