Пенчо Милков е скептичен за исканите промени срещу тежките престъпления

1
Бързото правосъдие има до голяма степен обществен интерес, заяви депутатът от левицата
Бързото правосъдие има до голяма степен обществен интерес, заяви депутатът от левицата Снимка: БГНЕС

Скептичен съм към исканите от близки и колеги на убитата журналистка Виктория Маринова законови промени срещу намаляването на присъдите за тежките престъпления.

Това каза в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Пенчо Милков, народен представител от ПГ на „БСП за България“.

Според Пенчо Милков, който е участвал в инициираната първа среща с народни представители, юристи и общински съветници, до голяма степен бързото правосъдие се налага от обществения интерес.

За тази среща се готвих доста дълго, тъй като тя бе отлагана няколко пъти заради изборите. Имах възможност не само да чета, но и да говоря с магистрати, които са запознати с темата. Съкратеното съдебно следствие представлява следното – обвиняемият признава фактите на прокурора, който повдига обвинение, като тези факти не се доказват със способите на Наказателно-процесуалния кодекс. Това носи на обвиняемия намаляване на присъдата с една трета или ако присъдата е доживотен затвор, тя се заменя с присъда лишаване от свобода от 20 до 30 години. Това е благоприятстваща норма обвиняемия. Този дебат в Русе бе повдигнат от колеги на убитата журналистка. Винаги в близките остава усещане, че наказанието не е достатъчно тежко. Припомням, че убиецът Северин Красимиров получи наказание 30 години лишаване от свобода, а близките и роднините искат доживотен затвор. Но едно наказание, освен лична функция срещу извършителя, има и т. нар. обща превенция. Санкцията, която се налага, действа на всички, спирайки ги да извършат престъпление. Във случая, станал известен, три месеца след деянието убиецът бе осъден на 30 години лишаване от свобода и всички чуха това. Ако не се бяха приложили нормите за съкратено съдебно следствие, делото щеше да продължи с години. Такива дела продължават между 8 и 12 години. Бързото правосъдие има до голяма степен обществен интерес, то се налага от обществения интерес, затова съм скептичен към тези промени. Ако се внесат за разглеждане в Народното събрание от мои колеги, ще дадем възможност да се произнесе цялата общност и ще ги обсъдим с внимание“, отбеляза Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари