Пеевски се сбогува и с млякото

1
"Лодис инвест", която произвежда млечни продукти под бранда Lacrima, има нов собственик
"Лодис инвест", която произвежда млечни продукти под бранда Lacrima, има нов собственик Снимка: Свободна Европа

Бившата цигарена фабрика "Благоевград БТ" е продала Lacrima на собственика на оръжейния търговец "Аполо инженеринг" Муханнед ал Нуаими

Цената и детайлите за покупката не са известни, като в холдинга на купувача вече има и други хранително-вкусови активи. Със сделката "Булгартабак" се разделя с едно от последните си работещи производства, пише Капитал.

"Лодис инвест", която произвежда млечни продукти под бранда Lacrima, има нов собственик. Дъщерната на "Булгартабак холдинг" бивша цигарена фабрика "Благоевград БТ" е продала 100% от компанията на "Евро инвестмънт холдинг". Това е дружество на иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими, докато собствеността в "Булгартабак" опира до няколко дружества (предимно от Обединените арабски емирства), като реалният контрол се счита, че е на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Купувачът е известен най-вече като краен собственик на оръжейния търговец "Аполо инженеринг", чийто бизнес в периода 2014 - 2017 г. избухна със сумарно близо 1 млрд. лв. оборот и над 150 млн. лв. печалба. Освен това същата фирма стана известна и като вложител на КТБ, който в първия списък на синдиците заедно с още едно друго дружество - "Ардастрой", изненадващо пререди всички останали, след като се оказаха обезпечени кредитори. Така въпреки редица оспорвания и сигнали от бивши директори на банката, че са представени несъществуващи или фалшиви договори, "Аполо" като крайно успя да си прибере цялата сума - 3.94 млн. лева., а не около 11% от нея, както всички останали.

Сделка с преструктуриране

Според представения в Търговския регистър договор продажбата е станала на 6 юли, но цената не става видима, тъй като е уредена в анекс, който не е предоставен. Към документите обаче е приложено предложение от "Евро инвестмънт холдинг" да изкупи "Лодис" още от 8 януари 2020 г.

"Лодис инвест" се прехвърля заедно и с дъщерните си дружества, които практически нямат дейност. Любопитно е, че при продажбата те са преименувани. "Бул лакт", което няма служители и дейност, е прекръстено на "Лакрима хранителна индустрия". На свой ред при неговото дъщерно дружество "Милк тех България" новото име става "Лакрима млечна индустрия", което навява мисъл, че новият собственик може да планира експанзия и в други сегменти на хранително-вкусовия сектор.

За управители на "Лодис инвест" са назначени Милена Захариева и Борислав Василев, които не се вижда да фигурират в други дружества на Ал Нуаими. Самият той обаче влиза като управител на всичките дъщерни дружества. Това прави вероятно и активите, и реалната дейност да се прехвърлят към тях. Сайтът на "Евро инвестмънт холдинг" eihbg.com все още съдържа само надпис Coming Soon, а на този на Lacrima няма информация за нов собственик, като за контакт още стои старият адрес на компанията.

Друга промяна, която се вижда, е, че за управител на клона на "Лодис инвест" в Пазарджик, където са мощностите на дружеството, е назначена Дамяна Николова. Според LinkedIn профила ѝ и в PR публикации на Lacrima тя още през 2013 г. е производствен директор на мандрата в Пазарджик. Тя има и предишен опит в бранша, като от 1999 до 2008 г. заема подобна позиция в лидера на пазара "Обединена млечна компания". След това е работила като производствен мениджър в "Каменица" и PepsiCo.

От оръжията до доматите и млякото

За 2018 г. "Лодис инвест" отчита малко над 10.2 млн. лв. приходи и 370 хил. лв. печалба. За 2019 г. още няма публикуван отчет.

Купувачът "Евро инвестмънт холдинг" няма собствена дейност, а реално приходите му са почти изцяло от дивиденти и лихви от дъщерни дружества. За 2017 г. те са 72.9 млн. лв., за 2018 г. - 17.6 млн. лв., а за 2019 г. - едва 2.5 млн. лв. За основното дружество в групата на Ал Нуаими "Аполо инженеринг" засега няма данни за 2019 г.

Интересно е, че холдингът на оръжейния търговец вече притежава в портфейла си хранително-вкусова компания. Това е "Балкан агрикалчарал", в която той има дял 75%, a останалите 25% са в "Скай гейт" - компания, която също се управлява от Ал Нуаими, но като собственици са посочени членове на друга иракска фамилия - Ал Ясири.

"Балкан агрикалчарал" е основана през 2007 г., като според информация от сайта на компанията от август 2016 г. е собственик на новопостроената фабрика за преработка на плодове и зеленчуци в гр. Пазарджик, оборудвана е с най-модерни технологии и машини. "Предприятието е специализирано в преработката на домати и е най-големият преработвател в България с дневен капацитет на преработена суровина 700 тона", пише в представянето на компанията.

Освен доматен концентрат в галерията с продукти на фирмата са посочени още сирена, кашкавали, сладка и мед. През 2019 г. компанията анонсира планове за инвестиция от 14 млн. евро в още една фабрика в "Тракия икономическа зона". 

Стари познайници

Това не е първият бизнес контакт на Ал Нуаими с групата на Пеевски. В края на 2017 г. неговата "Алнуаими груп" купи сградата на Полиграфическия комбинат за 25 млн. евро от СФ-БТ. Това е дружество, създадено през 2017 г. като дъщерно на "София БТ". В него е прехвърлен Полиграфическият комбинат, а също и вече неработещата софийска цигарена фабрика, която е разрушена, за да се строи на нейно място жилищен комплекс.

Самото СФ-БТ малко след основаването му напусна "Булгартабак холдинг" заедно с имотите, за които е платило 61 млн. лв. "София БТ" продаде срещу неизвестна сума първо 53%, а после и останалите 47% от дружеството на дубайското Bulgartabac Trade FZE (ОАЕ). То е посочено като свързано лице извън групата в отчетите на "Булгартабак холдинг".

През 2019 г. СФ-БТ се оказва собственост на (а по-късно се и влива в) "БЛ - Ритейл риъл естейт", друго дружество, създадено като дъщерно на "Благоевград БТ", което заедно с имотите в него напуска патримониума на "Булгартабак". То е прехвърлено на Kingfisher Limited (ОАЕ). За негов действителен собственик е посочен Емил Деведжиев, за когото през годините изобилстват връзки с Пеевски и "Булгартабак". През същото дружество той се води и действителен собственик на "Дореко комерс" (прекръстена на "Ди Ар Си инвест"), която през пролетта на 2016 г. директно купи притежавания от депутата дял от 18% в пловдивската фабрика "Юрий Гагарин". Освен това "Дореко" за известно време беше и кредитор на официално притежаваното от Пеевски "НСН инвестмънт", чрез което той беше собственик в медийните си компании и за кратко и в "Техномаркет". А включително и през 2016-2017 г. "Дореко" беше собственик на "Лодис инвест", а Деведжиев му беше управител.

Към днешна дата под шапката на "Ди Ар Си инвест" са някои емблематични за Пеевски активи като хотел "Берлин". В исторически план обаче дружеството е контролирало и други компании, свързани с Пеевски и цигарените му операции, като например "Принт трейдинг", което под предишното си име "ИПК Родина 1" беше инвеститорът в прочутата нова печатница за изданията на семейството на депутата. Нейното строителство беше финансирано през "Партнер лизинг" с пари от КТБ, като останаха около 100 млн. лв. необслужвани задължения.

Изпразненият холдинг

С тази сделка "Булгартабак" се разделя с едно от последните си работещи предприятия. След като марките и дистрибуцията на цигарения холдинг бяха продадени на BAT, поетапно затвориха първо софийската, а после и благоевградската фабрика. За сметка на това в рамките на "Булгартабак" като дъщерно дружество на "Благоевград БТ" се озова веригата за техника "Техномаркет". През есента на 2019 г. обаче и тя беше извадена от рамките на холдинга, като формално е собственост на мениджърите ѝ от последните години, които я изкупиха с кредит от държавната ББР.

За 2019 г. "Булгартабак" отчита 311 млн. лв. консолидирани приходи при 354 млн. лв. година по-рано. Малкият спад обаче се дължи на това, че в края на миналата година групата започва да консолидира и резултатите на "Лафка маркет". В началото на 2020 г. след акциите срещу бизнеса на Васил Божков затвори и веригата за продажба на вестници и цигари Lafka, тъй като загуби значителен източник на приходи със забраната частните лотарии. Така че вече и тази бизнес линия не носи приходи. Въпреки законовото си задължение някогашният цигарен холдинг все още не е публикувал отчети за първо и второ тримесечие на 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари