Педиатър: При децата постваксиналните реакции протичат много по-леко

0
По думите на д-р Гочева не може лесно да се разграничат симптомите на COVID 19 от другите респираторни инфекции
По думите на д-р Гочева не може лесно да се разграничат симптомите на COVID 19 от другите респираторни инфекции Снимка: БГНЕС / Архив

По думите ѝ не може лесно да се разграничат симптомите на COVID 19 от другите респираторни инфекции

„Тийнейджърите, които съм ваксинирала не са имали никакви проблеми със странични реакции. При децата постваксиналните реакции протичат много по-леко”. Това каза в ефира на bTV Radio педиатърът д-р Захаринка Гочева.

За мен е задължително да се ваксинират децата с диабет, с други хронични заболявания. При астматиците е много важно да се поставят ваксини на децата, защото коронавирусът основно уврежда бял дроб, както и децата с вродени сърдечни малформации. Защото както е известно, коронавирусът засяга не само белия дроб, но и сърцето. При голяма част от децата, според статистика направена в Америка се наблюдава дълъг COVID 19. Може да продължи от месец до три с усложнения от най-различни системи и органи. За да предотвратим такъв род проблеми е задължително деца с хронични заболявания да бъдат ваксинирани. Това важи и за деца, които по принцип си боледуват често”, поясни тя.

По думите на Гочева не може лесно да се разграничат симптомите на COVID 19 от другите респираторни инфекции.

“Много често ние гадаем дали става въпрос за COVID или за грип. В това отношение много ни помагат тестовете. За съжаление много често се случва ние да ги молим да направят тестове, но родителите отказват”, обясни Гочева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари