Печка е причинила взрива в Хитрино

0
Това гласи експертизата
Това гласи експертизата Снимка: БГНЕС / Архив

Делото за железопътното произшествие в Хитрино продължава в Шуменския окръжен съд с разпит на свидетели и вещи лица.

Обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе.

Съдът прие назначената допълнителна пожаро-техническа експертиза. Според експертите, които са я изготвили, взривът в Хитрино е възникнал между 3 и 5 минути след аварирането на цистерните, от печка на твърдо гориво в къща до дерайлирала цистерна номер 10. "Само на това място е установено, че има разрушения в четири посоки", каза един от експертите - Марко Марков от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По думите му цистерната е била пълна с 45 тона пропилен, който е изтекъл за 39,2 секунди. По това време контактната мрежа на гара "Хитрино" е била изключена, уточни Марков.

Съдът отхвърли искането на адвокатите на подсъдимите допълнителната пожаро-техническа експертиза да не бъде приета.

По-рано, по искане на защитата на подсъдимите, бе разпитан Радослав Байчев. Той даде показания за намирането на печката за твърдо гориво, за която се смята, че е причинила възпламеняването на изтеклата газ в Хитрино. Чрез телефонна връзка със Софийския градски съд бе разпитан и Тихомир Цветанов, в качеството му на вещо лице.

На днешното съдебно заседание се очаква да бъде представена и техническа експертиза за дерайлирането на влаковата композиция в Хитрино, и комплексна техническа железопътна експертиза.

На 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино" дерайлира товарна влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, управлявана от машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. От последвалия взрив загиват седем души, а 29 са пострадали; разрушени и са нанесени щети на десетки сгради в населеното място.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари