Пчелар в Русенско: Сделки почти няма

6
Продукцията стои в складовете, обясни Иван Кънев
Продукцията стои в складовете, обясни Иван Кънев

Цената на предлагането падна с около 15% спрямо година по-рано, изчислява Иван Кънев

"Изпращаме 2022 г. с горчивия привкус на непродаден мед, а това, което е реализирано от повечето пчелари, е на не много добра цена. Очакванията ни са за дебел сняг. За нас важи в пълна сила поговорката „Дебел сняг, голям комат“, коментира Иван Кънев, председател на сдружение „Пчелари - Русе“, пише Агри.БГ

Равносметката за годината сочи, че зимата в началото на 2022 г. носи общо едва 5 см снеговалеж в Русенско. А пчеларите казват, че сезонът е добър, когато общият снеговалеж е над 1 м. Пролетта пък продължава с недостатъчно дъждове, което оказва влияние и върху добивите.

„Специално при нас в Североизточна България за поредна година ни мори суша, която намали добивите от слънчогледа, липата, билките. За сравнение колегите в Северозападна България се радваха на прекрасно време за добиви. Един колега там се хвали, че е извадил над 50 кг от кошер. При нас, в Русенско, отново се движим от 12 до 17 кг мед средно от кошер“, обяснява Кънев.

За трета поредна година пчеларите се сблъскват и с топла есен, която кара пчелите да продължават да се развиват. Това обаче ги изтощава за зимата. Проблем тази година е също голямата инвазия на оси, които изчистват слабите и болните пчелни семейства. Капаните, които пчеларите залагат, са пълни.

„За щастие, проблемът с пръсканията и мора на пчели намаля. Системата ЕПОРД работи, но ефектът от нея беше по-скоро психологически. Все повече земеделци започнаха да обявяват пръсканията, да ползват правилните препарати, да се съобразяват нощно време. Те все по-често се обаждат на пчеларите, особено за рапицата. Има комуникация, по-различно е, но това е чисто психологически ефект“, смята Кънев.

Относно украинската помощ от 20 лв. на кошер той подчерта, че не е ясно на каква база тя е изчислена. Обещано е доплащане до края на годината, но не е ясно кога и колко.

„Как са определени сумите, които ни дават заради войната в Украйна, е мътна Индия. Няма точни цифри кой сектор точно колко е загубил“, подчертава пчеларят.

Неговите лични сметки показват, че разходите му през 2022 г. са се покачили с не повече от 10%, но е вдигнал с 20% цената на меда, който продава само на дребно.

„Разбира се, не мога да бъда показател за всички колеги. Отчитам, че от два месеца насам нафтата, която беше достигнала 3,60 лв./л, сега е 2,82 лв./л. Вярно е, че бурканите поскъпнаха със 100%, а капачките – с близо 70%, но те са само един консуматив. Средно годишно разходите не са се покачили толкова много“, смята Кънев.

По-големият проблем е, че през 2022 г. не се търси български мед и той стои нереализиран. Цената на предлагането падна с около 15% спрямо година по-рано.

„В момента предлаганията са до 4,80 лв./кг за конвенционален мед букет, а миналата година беше 5,80 лв./кг. При биологичния мед е друго. Например акациевият мед тази година започна на 12 лв./кг, спря на 10 лв./кг и търсенето приключи. Сделки почти няма, продукцията стои в складовете, което го отдавам на евтиния внос на мед от страните от Меркосур. От друга страна обаче, цената на дребно се покачи“, изчислява Иван Кънев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    9
    eko лог
    не ям нищо животинско
  • 7
    8
    1234
    Евлоги, пе...ас недоклатен скрий се в аналното отверстие от което си изпълзял/стара гъзора/!
  • 3
    7
    Вие сте ди виновни
    Вдигнаха цените на другите стоки, значи и ние ще вдигнем цените на меда ... После се чудите, защо не се купува... Никаква логика във вдигането на меда няма, смъкнете си цените и никой никога няма да си купи вносен мед !
  • 30
    6
    реалист
    Да пазим и да обичаме пчелите, без тях няма живот..
  • -4
    5
    До Евлоги
    Когат си права права си
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари