Пазарът на недвижими имоти: Цените няма да растат, но няма и да спаднат

0
Управителят на Imoti.net Снежана Стойчева посъветва бъдещите купувачи да изчакат
Управителят на Imoti.net Снежана Стойчева посъветва бъдещите купувачи да изчакат Снимка: Imoti.net

Управителят на Imoti.net Снежана Стойчева посъветва бъдещите купувачи да изчакат

За седма поредна година Имоти.нет отличи най-добрите агенции и представители в имотния сектор.

"Според мен доста добре премина и тази година церемонията. Имаше голям интерес сред хората, които кандидатстваха и може би повечето от тях бяха на самата церемония. Заедно с агенциите за недвижими имоти, брокерите, строителните компании, които участват, и с много компании, които още в самото начало повярваха и не ни оставиха през целия път дотук. Повярваха в един такъв форум, в който да бъдат отличени компании и експерти в сектор недвижими имоти, изминахме заедно тези първи 7 години. Сега можем да вървим напред. Най-важното е да продължим да бъдем коректив", разказа управителят на Imoti.net Снежана Стойчева в "България сутрин".

Тя изтъкна, че такъв вид форум може да помогне, за да бъдат показвани добрите практики и примери. Гостът поясни, че категориите на конкурса са били определени основните категории, но всяка година се добавя нова.

"Тези категории обхващат най-важните аспекти в работата на сектора недвижими имоти. Всяка година награждаваме за дебют и тази година имахме такава компания, макар че през 2021 година беше трудно да се създаде нова компания, въпреки всичко имахме достатъчно избор. Спечели я една компания от Бургас. Както всяка година награждаваме имот на годината и реклама на имот. Агенция за недвижими имоти Arco Real Estate стана носител на наградата за "Реклама на имот" на затворен комплекс от 13 луксозни еднофамилни къщи в полите на Витоша. Имот на годината стана сграда "Сияние" на Артекс Инженеринг. От няколко години имаме една технологична категория - PropTech - дигиталните решения в областта на недвижимите имоти. Подготвяме тази категория и определяме наградата заедно с PropTech Бълграия. Vericco е победителят в категорията. Това е една компания, която има собствено оригинално решение за виртуални огледи", обясни Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че "най-динамично развиваща се компания" е категорията, в която би могло да се каже, че има много кандидати, а тази година изборът е бил труд. Управителят на Imoti.net каза, че "Имоти Премиер" от Варна, които израснаха и се разшириха през изминалата година, спечелиха тази категория, а "Пощенска банка", които също имат специална награда, която я връчиха на същата фирма.

"Нашата специална награда тази година отиде при Поля Христова, която е управител на агенция Тенкомс. Освен награди да журито, имаме награди и на потребителите. За сайт на годината беше отличен kupiv.bg на имотната агенция "Купи в България". Призовото място на отличието "Награда на потребителите - за най-добър сайт на агенция за недвижими имоти" зае сайтът banskorealestates.bg, а "Награда на потребителите - брокер на недвижими имоти" взе Антон Илиев от агенция за недвижими имоти КА5. За приза Агенция на годината този път се обединиха и журито, и потребителите около едно мнение. Голямата награда спечели LUXIMMO Finest Estates", заяви Стойчева.

Според нея на пазара на имоти се отразява цялата ситуация в международен план. Тя коментира, че инфлацията не е неочаквана и е нещо, за което всички са били подготвени година и половина по-рано. По думите и няма балон на цените на имоти. Тя посъветва бъдещите купувачи да изчакат.

"Цените на имотите няма да растат повече. Няма и да паднат или поне до края на тази година. Пазарът на недвижими имоти се успокоява. Най-големите рискове продължават да бъдат по отношение на новото строителство. Купуването на зелено е изгодно, но и рисково. Един от начините е да се проучва много добре строителният предприемач. Най-скъпите имоти са готовите имоти, които са добре обзаведени в престижните райони - "Изток", "Лозенец" и в районите в полите на Витоша. Почти с 40% поскъпна себестойността на новото строителство. Ако човек не разполага с 30-40% от средствата за имот, не е моментът да предприема покупка. За имот като инвестиция изобщо не е подходящо ", разясни Стойчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари