Павлова: Русе ще получи над 60 милиона

1

"Над 60 млн. лв. са инвестициите, които Русе ще получи по линия на ОП "Региони в растеж" 2014 - 2020.

От тях с 6 млн.лв. са предназначени за професионалните гимназии в града. С тези пари освен ремонт на училищата, ще бъдат оборудвани и кабинети и лаборатории за придобиване на практически умения.

За нас като политическа сила образованието е изведено като топприоритет в новата ни управленска програма. Това казах на среща с граждани в Русе днес", написа бившият регинален министър Лиляна Павлова във Фейсбук.

И продължи: "Вторият ни приоритет е здравеопазването. Колкото повече пари наливахме, като че ли толкова по-малко стигаха до пациентите и е справедлив гневът на хората.

На трето място - сигурност и справедливост. Усещането за справедливост минава през бърз процес. Като част от тази справедливост са мерките против копуция на различните нива.

За да създадем работни места и да повишим доходите, трябва да имаме стабилна икономика. Затова сме за запазване на ниските данъци. Наличието на тези два фактора - стабилна икономика и ниски данъци, са причината тук да идват инвеститори.

По отношение на регионалната политика има още какво да направим. Нещо, които ми хареса в програмата на кмета и общината за града, е да отворим града към реката - кейовата зона, крайбрежната алея.

По отношение на ВиК инфраструктурата подкрепяме изработването на прединвестиционните планове. В област Русе ВиК дружествата се консолидираха и това ще позволи на водната асоциация да кандидатства за европейско финансиране по оперативна програма "Околна среда". Два квартала на Русе имат нужда от изграждане на водна инфраструктура.

По отношение на пътната инфраструктура посочих, че в момента Севера и Юга са разделени. Южна България има три магистрали, докато в северна няма завършена нито една. Затова във фокуса ни е Северна България. Ако не направим магистрала Хемус, ще увеличим разликата между регионите ни.

По протежението на магистралата може да работим и за развитие на икономически зони. Амбицията ни е максимално бързо да започнем доизграждането на аутобана.

Друг важен проект за региона е изграждането на пътя Русе - Велико Търново. Той минава през тежък терен и 120 км път биха стрували 1 млрд. лв. Ако условно разделим на лотове пътя Русе - Велико Търново, то приоритетен е обходът на Бяла.

Това е една от най-черните точки на България заедно с Кресненското дефиле. Проектът за скоростния четирилентов път е готов, дебатите за трасето му са минали вече, имаме готовност да стартираме отчужденията. Но трябва да намерим финансиране.

Другите важни за България пътни направления са София - Калотина и София - Видин. За реализирането на тези проекти са ни необходими 2 млрд. лв. Вече европейски фондове няма за пътища, затова трябва да намерим начин да изградим сами важните за страната ни направления. Начинът е с въвеждането на тол системата. Този модел е по-справедливия и е редно, който руши пътищата, да плаща повече.

Няма да забравим и по-малките пътища. Осигурихме 11 млн.лв. за пътя Русе - Кубрат.

Програмата за саниране не е политическа, тя е социална и е предназначена за всички хора. Тук в Русе има 30 сгради, 18 вече са процедура.

Русе наистина се преобрази и аз съм убедена, че е нашата столица на Дунава. Оттук нататък ние предлагаме реална програма и решения, които са реалистични.

Важно е да се обърнем към бизнеса и да го подкрепим извън европейските фондове. 26-ти ще мине, но по-важно е какво правим на 27-ми.

Публично-частното партньорство е важна стъпка и създава работни места. В Русе са реализирани два проекта - залата Арена Русе и Завод за автомобилни части. Благодарение на втория проект има интерес и от други инвеститори.

Сега имаме създаден специален фонд за ПЧП и бюджет от 100 млн. лв.

Добре е Русе да има конгресен и експоцентър."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари