Пацо Терасата е учуден от санкциите „Магнитски“ срещу Пеевски

0
Пламен Георгиев обяви, че не бърза да се прибира в България
Пламен Георгиев обяви, че не бърза да се прибира в България

Пламен Георгиев обяви, че не бърза да се прибира в България

След като кабинетът отзова в сряда консула във Валенсия Пламен Георгиев, той даде интервюта за няколко медии, в които обвини управляващите, че уволнението му е незаконно и ще ги съди.

Бившият прокурор и бивш председател на комисията за конфискация, а след това и на антикорупционната комисия (КРКОНПИ), беше пратен като консул във Валенсия през лятото на 2019 г. от правителството на Бойко Борисов. Това се случи, след като подаде оставка заради казуса с терасата на апартамента му, осветен покрай скандала с евтините апартаменти на хората във властта. Общината установи, че навесите на покрива на кооперацията, използван само от семейството на Георгиев, са без строителни книжа и нареди да бъдат съборени. Тогавашният премиер Бойко Борисов парира намеренията на Георгиев да обжалва, като заяви, че му е казал да избира - или терасата, или консул във Валенсия, пише Дневник.

Професионалната му биография като прокурор и ръководител на антикорупционната комисия и случаят с терасата станаха основна тема на интервютата на Георгиев днес, дадени очевидно заради желанието да си изчисти името и да отхвърли критиките, които получи публично преди години. Така покрай оправданията се чуха и няколко искрени признания, например в интервюто му за "Нова телевизия".

Покрай аргументите, че е отстранен на основание, което липсва в наредбата за дългосрочните командировки, и уверенията, че говори добре испански, защото сам си провеждал срещите в Испания, Георгиев обяви уверено, че ставало дума за реваншизъм от страна на хора със запор на имуществото и за предоставяне на зрелища. Той обаче не пожела да спомене имената им, защото си давал сметка, че ще го съдят, защото нямал доказателства.

След като стана ясно, че няма доказателства за реваншизъм, Георгиев се опита да опровергае, че назначението му е политическо. И се получи оксиморон: "И може би тук е моментът да обясня на господин премиера, че моето назначение не е политическо, защото да, аз съм назначен от политическата партия, с решение на кабинета на тази политическа партия, която е ръководила, но такива назначения се правят по цял свят."

Проверката на КПКОНПИ срещу Делян Пеевски и санкциите "Магнитски"

След изявлението, че е назначен от ГЕРБ, Георгиев беше поканен да обясни изказването си преди време, че Пеевски е "един от най-проверяваните и чисти хора в държавата или има много добри адвокати и счетоводители" и как това се съотнася към обявяването му по закона "Магнитски".

"Ние направихме една проверка въз основа на никаквите документи, които ни бяха предоставени от БОЕЦ. Те не предоставиха нищо. Предоставиха медийни публикации. Ние, разбира се, извършихме цялостна проверка на тези медийни публикации, дори изискахме всички актове на прокуратурата и на данъчните органи, така че направихме всичко възможно. Аз тогава събрах журналистите и казах: Въз основа на тези документи, които ни се предоставят, срещу това лице няма нищо. Дайте някакви конкретни доказателства!", обяви Георгиев. "Навсякъде, където сме получавали конкретен сигнал с конкретни доказателства, ние сме вършили проверка - и по г-н Пеевски, и по други лица. Където сме установили незаконно придобито имущество, сме внасяли искове за отнемане."

Този отговор показва, че ръководството на антикорупционната комисия очевидно се изживява като съд. Органът има предостатъчно власт и капацитет - в него се вля финансовото разузнаване на ДАНС, звеното от Сметната палата, което следи доходите по високите етажи на властта, и комисията по конфискацията. Те разполагат с огромен арсенал от инструменти и ни го доказват непрекъснато, когато става дума за производства срещу неудобните на управлението на ГЕРБ през последните тодини. Срещу тях комисията не очаква доказателства от журналистите и сигналоподателите. Напротив - подлага ги на проверки на имуществото им, придобито в далечното минало, като ги третира за виновни до доказване на противното и им дава миниатюрни срокове да докажат с документи в свръхкратки срокове абсолютно всичко, което притежават. Справка производството срещу бившия министър Трайчо Трайков, който осъди комисията за вреди. достатъчно щеше да бъде Пеевски да бъде подложен на същата проверка и в същите срокове като Трайков.

Георгиев се удиви, че финансовото министерство на САЩ говори за корупционни деяния и подкупи на Пеевски и се оправда, че "в комисията никога дори един ред не е изписан във връзка с такива деяния. Ние никога не сме уведомявани". Впрочем именно комисията, ръководена първо от него, имаше капацитета да открие корупция преди САЩ. И нямаше нужда да бъде уведомявана или да ѝ бъдат предоставени доказателства - длъжна беше сама да провери. Сигналът на БОЕЦ беше за несъответствие на доходи и имущество и за средства с неясен произход - все въпроси в компетентността на КПКОНПИ, в крайна сметка тя точно за това беше създадена, за да хваща незаконно забогателите във властта. Вместо това се захвана с имуществото на хора, които не са в управлението, и по отношение на тях не се оплаква че няма достатъчно власт.

Георгиев дежурно се оправда с недостатъчното разследващи правомощия на антикорупционната комисия, към което сега залитат и новите управляващи. Тези правомощия нито са недостатъчни, нито е необходимо да са повече - българските данъкоплатци и сега плащат луди пари на разследващи полицаи, следователи, прокурори и служители на ДАНС - все скъпоплатени служители в институции с неограничени правомощия да разследват корупцията във властта.

Кой не откри търговия с влияние на Борисов

Георгиев с охота отговори на въпроса дали се притеснява от случая "Ало, Ваньо". Става дума за изтеклия телефонен разговор на бившия премиер Борисов с някогашния шеф на митниците Ваньо Танов, в който му нарежда да изтегли митничарите от бирената фабрика на Михаил Михов. "Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... (...) Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам...", казва премиерът в началото на първия си мандат.

"Значи, действително, аз съм работил по разследване на корупцията в митниците. Никога по мое дело такъв разговор, който излезе по медиите, не е имало. Никога такъв разговор не ми е бил докладван на мен. Имаше проверка, която се извършваше от съвсем друг прокурор, мога да кажа неговото име...", заяви по Нова тв Георгиев и посочи като отговорен по случая прокурора Иван Тасков.

"Изобщо и до ден днешен не мога да си обясня защо се свързва моето име с тази проверка. Г-н Иван Тасков извърши проверката, той е преценил, че няма достатъчно доказателства за извършено престъпление, аз нямам нищо общо", обясни Георгиев и съобщи, че в момента води съдебни дела срещу хора, които говорили, че е прекратил проверката срещу Мишо Бирата. Не се разбра кои са тези хора.

Твърдението на Георгиев, че е научил от медиите за подслушания разговор не е ново. Добре е обаче да се припомни, че прокуратурата навремето се хвана да разследва кой е подслушвал. И след като не намери кой е, прекрати производството.

Заради медийния шум беше образувана проверка и на съдържанието на разговора. През 2012 г. градската прокуратура отказа да образува дело за търговия с влияние с аргумента, че признанието на премиера, че е казал въпросните думи, "изразявало самокритичност към определено поведение", а това не било "доказателство по смисъла по НПК". Това постановление по-късно беше свалено от интернет страницата й. И апелативната прокуратура не намери проблем и производството беше прекратено.

По-късно държавното обвинение се принуди да възобнови разследването и дори призова Борисов на разпит и това предизвика болезнената му реакция. Но отново не се доказа нищо. Така и не стана ясно дали прокуратурата потвърждава казаното от Георгиев в интервю за "Медиапул" през 2013 г., в което обяснява, че служителите в МВР, отговарящи за подслушването в онзи момент, изобщо не са му докладвали разговори между Борисов и Танов: "До мен не е достигнало нищо. Не мога да имам съмнения в тоя или оня. Аз ви казвам какво съм прочел. Имало е много служебни разговори, не знам дали и служителят би могъл да разбере. Тоест ние сме били филтрирани. Всеки може да ни филтрира. Първо, служителят ги изслушва и ги сваля на хартия. Ако тръгнат да се изписват на хартия записите, това ще са десетки хиляди страници. Практиката е, че разговорът не се изписва, когато се прецени, че няма връзка с конкретното дело. Явно някой е преценил, че този разговор е несъотносим към делото за подкуп."

"Дневник" потърси за коментар по темата както прокурор Иван Тасков, така и Софийската градска прокуратура. Не получихме отговори. От обвинението се ангажираха да направят проверка, но с уговорката, че ще отнеме време, тъй като става въпрос за стари преписки и производства.

Незаконният навес пазел съседа от наводнение

В интервюто за Нова тв Георгиев отвори дума и за апартамента си: "Съвсем законно съм го купил със съвсем законни пари. Сега съседът отдолу се е наводнил, тече вода, след като махнах навеса, който очевидно е имал и функция. Съседът в ХХI век се къпе на свещ, през "луничките" му тече вода. Може би е хубаво да отидете да го снимате как в банята си той се къпе на свещ, понеже му тече вода. Още преди акт 16 всички тези неща са били построени, има снимки в гугъл и вие можете да седнете да ги погледнете."

Бившият шеф на строителния контрол арх. Влади Калинов, който беше махнат от поста си, защото прекрати процедурата по събаряне на два навеса и разположените под тях сауна и барбекю, беше похвален от Георгиев.

От община Слатина казаха за "Дневник", че казусът с терасата е приключил с премахването на незаконните обекти. Както и че е установено е, че Георгиев е купил апартамента с незаконните постройки.

Този факт обаче не променя обстоятелството, че по закон незаконно построеното не може да се узакони от факта, че легално се придобива от нов собственик. То си остава незаконно и това би трябвало да е известно на юриста с дълъг стаж Пламен Георгиев. По същия начин общините действат срещу всички останали собственици, които, съзнателно или без да знаят, са придобили законно имоти, в които има незаконни постройки.

"Ние сме хора, които ще се оправим"

На финала на интервюто си Пламен Георгиев обяви, че не бърза да се прибира в България. "За мен и за семейството ми варианти за работа има много. На този етап вероятно няма да се прибера в България, защото, освен всичко останало, съм баща и синът ми трябва да си довърши поне учебната си година. Ние сме хора, които ще се оправим. Мога да се реализирам навсякъде", заяви той.

Преди да заеме дипломатическия пост във Валенсия, Георгиев беше освободен от прокуратурата с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. След оставката си в КПКОНПИ Георгиев побърза да се върне в спецпрокуратурата, като през лятото на 2019 г. колегията безпрецедентно прекрати отпуска си, за да го назначи.

Сега юристи обясниха пред "Дневник", че мястото му в прокуратурата не се пази и след отзоваването му няма възможност да бъде назначен директно в прокуратурата. Такава възможност не е уредена законодателно за дипломати, но е уредена за магистрати, заели постове в министерства, например.

Георгиев би могъл и да поиска да се върне на работа в КПКОНПИ, но за някои длъжности трябва да бъде избран от парламента. За други обаче би могъл да бъде назначен директно от шефа на комисията Сотир Цацаров. Стига това да се случи преди новите управляващи да изпълнят намерението си да разделят комисията на два органа и да сменят председателя й.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Двумогилски гербафродит
    Така е не бързай да се прибираш, най-добре не се прибирай да не те ебат както нас. Тежко е да си гербер днес. Постоянно те ебат.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари