Пързалянето с кънки - любимо занимание на поколения русенци

0
Пързаляли са се по Дунав, дори са стигали до Румъния
Пързаляли са се по Дунав, дори са стигали до Румъния Видео: БНТ

Ледена пързалка беше открита в центъра на Русе.

Съоръжението ще работи всеки ден до края на януари. За начинаещите са предвидени 12 обучителни тренажора, които се предоставят безплатно. Всеки закупен билет включва застраховка, като е осигурен и квалифициран медицинскиекип. Пързалянето с кънки е любимо занимание на поколения русенци, а популярността му в града е още от края на 19-ти век, информира БНТ.

Първите кънки се появяват в Русия и скандинавските държави, направени от от слонски бивни. А през 13 век в Дания са изработени първите кънки със стоманени елементи. В Русе са донесени преди повече от век от швейцарски учители, които са преподавали в Мъжката гимназия.

Марияна Димитрова - историк в РИМ- Русе: Катанието, както са го наричали някога пързалянето с кънки, е било много популярно, особено сред младите хора. Разбира се не всички са имали възможност да имат кънки, дори в спомените на старите русенци срещаме комични истории от тяхното детство. Те разказват как са се пързаляли с една кънка, нахлузена върху галошите. Не всички са имали подходящи зимни обувки.

Суровите зими са били подходящи и за пързаляне по Дунав. В началото на 20-ти век, по замръзналата река русенци са стигали дори до Румъния, организирани са и кънки походи до Свищов. Пързаляли са се и на определени места в града.

За пързалянето с кънки в младежките години ясно си спомнят и по- възрастни русенци.

Сега обаче любителите на кънките могат да се пързалят на ледена пързалка с площ 450 квадратни метра. Осигурени са 200 чифта кънки. А 12-годишният Виторио беше сред първите върху леда.

Пързалката ще работи за русенци и гостите на града до 21 януари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари