Първият в страната 24-часов ултрамаратон на писта ще се проведе в Русе

1
Ултрамаратонът на писта ще се проведе на 22 и 23 април в Русе, а организатор на събитието е Вихрен Иванов - Виро
Ултрамаратонът на писта ще се проведе на 22 и 23 април в Русе, а организатор на събитието е Вихрен Иванов - Виро Снимка: Facebook

Ултрамаратонът на писта ще се проведе на 22 и 23 април на Градския стадион в Русе, а организатор на събитието е Вихрен Иванов - Виро

Първият в страната 24-часов ултрамаратон на писта ще се проведе на 22-ри и 23-ти април на Градския стадион в Русе. Организаторът на събитието е Вихрен Иванов - Виро, който през 2019 година, на 24-часов ултрамаратон в Кладно, Чехия успява да измине 213 км, като заема второ място в състезанието и поставя национален рекорд във възрастовата група 50+ години.

Вихрен е родом от Русе, но понастоящем живее в София, разказват Uspelite.bg. Започва да бяга “по-сериозно” през 2012 година, когато е на 45 години. Малко по-късно се запознава с част от бегачите в София на състезанието “Спринг 360”, което се провежда всяка година в Южния парк. През 2015 година финишира първия си маратон - Софийският.

Той споделя, че бягането е започнало все повече да навлиза в неговия живот, като нивото му не било високо. Предишните му интереси са били йога, експериментиране с различни хранителни режими и други. Интересното, което споменава е, че е бил на занятия с 108-годишен йога инструктор. Всичко това е било в плюс за бягането, а причината да се насочи към дългите дистанции - 6, 12, 24 часа, 100 мили, 100 км., е от една страна възрастта и съответно бързината, която не е толкова развита.

„При тези дълги дистанции се изисква да можеш да се възстановяваш много по-бързо по време на самото бягане, видях, че това ми пасва на организма - мога да не спя цяла нощ, а ако се наложи, и 48 часа. Макар че и на маратон имам 3:15 часа - на Софийския, през 2019 г., което е прилично за мен, а тогава бях и с настинка. Това беше най-силната ми година – в групата “50+ години” бях на 20-о място в света за съответната година.“ – споделя още Вихрен Иванов.

Въпреки, че много харесва планинските бягания, неговата идея в момента е да се развият градските бягания, които са много популярни вече по света. С помощта на Асоциацията на ултрамаратонците в България, Вихрен има за цел да привлече хора, за които бягането да стане начин на живот. За него това е най-достъпният спорт.

Така възниква и идеята да организират първият в страната 24-часов ултрамаратон на стадион в град Русе.

Състезанието ще бъде в дисциплините 6 часа, 12 часа и 24 часа, както и щафета (3х2ч), а победители в тях ще бъдат онези, които са успели да избягат най-много километри за съответния времеви интервал. В рамките на „Дунав 24 часа бягане“ ще има и отделна надпревара за атлети с високи постижения. Те ще се състезават на дистанцията 50 км в опит да подобрят националния рекорд. Състезанието е получило бронзов етикет от Международната асоциация на ултрамаратонците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Спас
    Госпожо РЕДАКТОР! Колко писти има в Русе? Защо не споменавате къде ще е събитието?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари