Първият "частен" булевард се появи в София

2
Хората в квартала обсъждат на шега, че могат да преминат през този терен с летене или с овчарски скок
Хората в квартала обсъждат на шега, че могат да преминат през този терен с летене или с овчарски скок Снимка: bTV

Знаци забраняващи движението по част от бул. „Черни връх“ в София станаха хит в социалните мрежи

„Историческо. Доживяхме и първият частен булевард да изникне в София”. Това са само част от коментарите под снимките, а те са стотици. Знаците забраняват движението на пешеходци по тротоара и прилежащото пътно платно. Това гласи една от табелите, разкрива bTV.

С огради или с колчета и вериги улици в София се отцепват от години. Случаите са десетки. Така обикновено собствениците си ги връщат след като са реституирани, а общините нямат средства да ги откупят обратно. Днес частните улици в новите квартали, като че ли са нещо нормално.

Оказва се немалка част от улиците в квартал „Кръстова вада“ също се водят частни.

Стотина метра по-нагоре нова табела на бул. „Черни връх“ оказва, че преминаването в района дори и на пешеходци е незаконно. Тротоарът и платното посока център на булеварда също били частни.

Хората в квартала обсъждат на шега, че могат да преминат през този терен с летене или с овчарски скок.

Представител на собственика на терена обясни, че именно той е сложил знака. Собственикът на имота не пожела да застане пред камерата на телевизията. Сподели обаче, че поставянето на табелата е начин на протест срещу Столична община, защото по думите му половината от бул. „Черни връх“ е негова.

На същото мнение явно е и 33-ти състав на Административния съд. Именно той постановява собственикът да се обезщети с малко над 17 хиляди лева, защото общината е застроила част от имота му при разширяването на булеварда от две на четири ленти. По думите му и до днес те не са платени.

След нашия сигнал знаците бяха демонтирани. Според общината отчуждителната процедура е приключила и знаците са незаконни.

Те посочват още, че сумата по обезщетението е преведена в служебна сметка, тъй като в хода на административното производство е установено наличие на искови молби към дружеството собственик. „Средствата ще се изплатят на лицето, което установи правото си по общия исков ред“.

Представител на собственика обаче твърди друго – по думите му съдебното решение не може да се обжалва и докато сумата не бъде преведена, те са в правото си да поставят табели. Постави и ултиматум на общината – в рамките на три дни табелите им да бъдат възстановени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари