Първият български електромобил ще излезе от завода през 2024 година

1
Електромобилът, направен в Ловеч, ще може да изминава в градски условия поне 220 км без зареждане
Електромобилът, направен в Ловеч, ще може да изминава в градски условия поне 220 км без зареждане Снимка: е.GO

"Ще построим изцяло нов завод за електромобили в Ловеч и първата кола ще излезе оттам в началото на 2024 година"

Това каза пред Дойче Веле Али Везвай, председател на управителния съвет на германската фирма за електромобилност е.GO.

Както бе официално съобщено, e.GO Mobile смята да произвежда автомобили в България. Министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков преди време заяви, че сделката е в последния си стадий. Какво означава това?

Али Везвай: Към момента на официалното съобщение бяхме подписали нашето местно проектоспоразумение, но предстоеше Меморандумът за разбирателство по приоритетния инвестиционен проект да бъде одобрен от Министерския съвет. Получихме стопроцентова подкрепа от правителството - сделката бе одобрена единодушно!

Значи в общи линии бихме могли да твърдим, че сделката ни е вече в кърпа вързана?

Али Везвай: Абсолютно! Екипите ни, включително и тези на инженерите и архитектите в Германия, работят с пълна пара. Избран е теренът. През септември планираме да внесем строителната документация в общината и се надяваме да получим разрешение за строеж до края на годината.

Неотдавна България се състезаваше за милиардна инвестиция на Фолксваген и дори стигна до последния тур, конкурирайки се с Турция. Сделката обаче пропадна. Вие сте германски стартъп, специализиран в производството на електроавтомобили. С какво Ви убедиха условията в България сега, след като за Фолксваген те явно са били недостатъчно добри?

Али Везвай: Next.e.GO се различава от останалите класически производители на оригинално оборудване. Създадохме уникална и изключително иновативна микро-фабрика, която e високопроизводителна, икономически гъвкава и с краткотраен производствен цикъл, без да се нуждае от значителни ресурси - независимо дали става дума за земя, вода или нещо друго. Това, в последна сметка, са факторите, които всички заинтересовани страни трябва да отчитат, преди да вземат решение за такъв важен проект. Вече се спряхме на извънредно подходящо място в град Ловеч, където всички индустриални предпоставки са налице, така че веднага можем да започнем с реализацията на проекта.

Българското правителство също е заинтересовано да привлече инвеститори в производството на електрически автомобили, като се имат предвид структурните промени в автомобилната индустрия от една страна и нарасналото търсене от друга. С тази инвестиция от около 140 милиона евро заводът ще изведе България сред водещите производители на електромобили и ще увеличи атрактивността на този автомобилен сектор.

Твърди се, че инвестицията е в размер на 140 милиона евро. За стопроцентова пряка чужда инвестиция ли става дума или българската държава също ще се включи във финансирането на сделката?

Али Везвай: Българското правителство е склонно да осигури поощрително финансиране от 34 милиона евро след успешната реализация на проекта и стартирането на производството.

Според информациите в българските медии, предишни български правителства също са желаели тази инвестиция. Защо не успяха да я осигурят, а днес, при временното правителство, това стана възможно?

Али Везвай: Започнахме своето вътрешно предпроектно проучване за осъществимост още в началото на годината. В първоначалната фаза е необходимо време, за да се събере информация за бизнес средата и инфраструктурата в България, а също и за насърчителните мерки, предлагани за подобни проекти. Трябва да се избере терен за строежа и да се намери стратегически партньор за осъществяването на проекта. Когато завършихме този процес, бях силно впечатлен от експедитивността на правителството, както и от професионалния и прозрачен начин на действие на двамата министри - на икономиката и на финансите - които работиха в тясно сътрудничество, за да отговорят на проектните изисквания във възможно най-кратко време.

Изцяло нов завод ли ще построите или ще използвате налични индустриални мощности и друга съществуваща инфраструктура?

Али Везвай: Ще построим изцяло нов завод в Ловеч - подобен на завода ни в Аахен,  Германия - и ще го свържем с наличната инфраструктура на ловешкия индустриален логистичен парк.

Автомобилът ще носи марката "Произведено в България". Ще има ли в него произведени в България части и какви? Иначе казано, колко процента от него ще са чисто български?

Али Везвай: България притежава добре развита автомобилна индустрия и широкообхватна верига на доставки из страната. Това бяха едни от факторите, които натежаха при избора на място за новата ни микро-фабрика.

Кога ще бъде произведен първият автомобил? Колко километра ще може да пропътува с напълно заредена батерия и колко ще струва? Само за българския пазар ли ще бъде предназначен или и за износ в други страни?

Али Везвай: Първите автомобили ще бъдат произведени през първото тримесечие на 2024 година. Като един от автомобилите на пазара, които отговарят в най-голяма степен на изискванията за устойчиво развитие, e.GO е проектиран така, че градската мобилност да носи удоволствие,  като в същото време не натоварва инфраструктурата. Или по-просто казано - той е практична кола.

Очакваме, че автомобилът ще може да изминава в градски условия поне 220 км без зареждане, което е почти четири пъти повече от обичайния за хората среден пробег в градска среда. Продукцията на завода ще се продава не само на българския пазар, но и в други страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари